!!!:

Voor de titel van hun culthit `Me And Giuliani Down By The Schoolyard (A True Story)' ging !!! te rade bij Paul Simon, maar de muziek onttrok de groep uit Sacramento aan heel andere bronnen. Het dwarse, percussieve punkfunkgeluid dat de vroege jaren tachtig achteraf gezien tot zo'n invloedrijk tijdperk maakte, krijgt hier een uiterst actuele, niet mis te verstane vertaling. Minder op dub gericht dan zustergroep Out Hud en minder handzaam dan LCD Sound System, waarmee !!! ook al personele overlappingen kent, imponeert deze band met trefzekere funky ritmes afgezet met drukke percussiepatronen en gevat in lange nummers. Politiek geïnspireerde, sloganeske teksten en hoekige harkpartijen op de gitaar zorgen voor wat bewustwording op de dansvloer, waar priemende blazerspartijen de link met de funk volgens James Brown aardig aandikken. Daaronder schuilt een ondefinieerbare dubbele bodem, die deze plaat, het tweede album na een onopgemerkt debuut, weer helemaal van 2004 maakt.

Louden Up Now

(Warp, distr. Zomba)

    • Jacob Haagsma