Zuid-Ossetië wil erkenning van zijn onafhankelijkheid

De president en het parlement van Zuid-Ossetië – de separatistische regio in Georgië – hebben gisteren het Russische parlement gevraagd de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië te erkennen en op termijn in te stemmen met de aansluiting van het gebied bij Rusland. President Edvard Kokoity van de regio kwam gisteren naar Moskou om een verzoek van het Zuid-Osseetse parlement te overhandigen. Dat meldde het Franse persbureau AFP.

Kokoity zei volgens AFP dat de Osseten ,,historische, politieke en juridische redenen hebben om als onderdeel van Rusland te worden erkend''. Doelend op het voornemen Zuid-Ossetië (deel van Georgië) aan te sluiten bij Noord-Ossetië (deel van Rusland) zei Kokoity dat ,,het tijd voor ons is af te zien van zuid en noord en alleen nog naar te praten over Ossetië''. ,,Het volk van Zuid-Ossetië ziet de Russische Federatie als de enige garantie van zijn veiligheid''.

Een aansluiting van Zuid-Ossetië bij Noord-Ossetië en daarmee de Russische Federatie is onder de huidige Russische wetgeving onmogelijk, omdat die uitbreiding van Rusland met een deel van een andere staat verbiedt. Daarom wil Zuid-Ossetië eerst als onafhankelijk land worden erkend. Of dat inderdaad gebeurt is de vraag; Moskou heeft tot dusverre zonder enthousiasme gereageerd op de pogingen, de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië of de aansluiting bij Rusland op de agenda te krijgen. Gisteren nog klaagden Doemaleden die met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov over het initiatief van Zuid-Ossetië spraken over diens afhoudende opstelling.

Zuid-Ossetië vocht zich begin jaren negentig met Russische hulp los van Georgië en beschouwt zich sindsdien als een onafhankelijk land, al wordt die onafhankelijkheid door niemand erkend. Tachtig procent van de rond 100.000 inwoners heeft een Russische pas en de Russische roebel wordt er als betaalmiddel gebruikt. De lokale economie draait op de smokkel tussen Georgië en Rusland. Bij recente verkiezingen won de partij van Kokoity, die aansluiting bij Rusland eist, 20 van de 30 Osseetse zetels in het parlement (de resterende vier behoren toe aan de Georgische minderheid die de verkiezingen boycotte).

Het intiatief van de Zuid-Osseten heeft zonder twijfel te maken met het voornemen van de eerder dit jaar in Georgië aangetreden president Michail Saakasjvili, die herstel van de territoriale eenheid van Georgië als belangrijkste prioriteit heeft gesteld en die het gezag van Tbilisi wil herstellen in Abchazië, Zuid-Ossetië en Adzjarië. In het geval van Adzjarië is dat inmiddels gebeurd. De verkiezingen in Zuid-Ossetië, Georgische troepenbewegingen en een bezoek van Saakasjvili's vrouw Sandra Roelofs aan Zuid-Ossetië hebben de Osseetse kwestie sindsdien op scherp gezet. Een Doemalid, Aleksej Mitrofanov, zei gisteren dat de meerderheid van de Doemaleden vindt dat ,,Georgië uit is op oorlog''.

In de Zuid-Osseetse hoofdstad Tschinvali ontkende volgens het Russische persbureau Interfax een regeringswoordvoerster berichten als zouden duizend Kozakken naar Zuid-Ossetië zijn gekomen om het gebied tegen de Georgiërs te verdedigen. Ze zei er bij dat ,,we elke dag tientallen boodschappen van Kozakken krijgen die bereid zijn ons te hulp te komen in het geval van een Georgische agressie''.