Zilveren Penning voor Chailly

Riccardo Chailly, die na zestien jaar vertrekt als dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, kreeg vanmorgen bij een huldiging op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw uit handen van burgemeester Cohen de Zilveren Penning van de stad Amsterdam. Hij ontvangt de onderscheiding als erkenning van zijn grote verdiensten voor het Amsterdamse muziekleven. Van het orkest kreeg Chailly een oorkonde ter bevestiging van zijn nieuwe status als `dirigent-emeritus' (`dirigent van verdienste'), een titel die hem al eerder was beloofd. Ook werd Chailly benoemd tot erelid van de Willem Mengelberg Vereniging. Vanavond dirigeert Chailly zijn laatste concert als chef in het Concertgebouw, met op het programma de Negende symfonie van Mahler. Het concert, waarbij koningin Beatrix aanwezig is, wordt rechtstreeks uitgezonden door Ned. 3 en Radio 4 en zal ook te volgen zijn op een videoscherm op het Museumplein.