VS klagen Australiër aan

De Verenigde Staten hebben de Australiër David Hicks aangeklaagd wegens onder meer samenzwering met als doel oorlogsmisdaden te plegen, poging tot moord en het verlenen van hulp aan de vijand.

De 28-jarige Hicks werd in november 2001 opgepakt in Afghanistan en zit sinds januari 2002 gevangen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba. Hij is de derde van de 595 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders die is aangeklaagd.

Zowel Hicks' door het Pentagon aangewezen militaire advocaat, als zijn Australische civiele advocaat zegt in een reactie ,,verbijsterd'' te zijn door de wat zij ,,zwakke aanklachten'' noemen. ,,David werd een van de tien gevaarlijkste mannen in de wereld genoemd, en nu is hij niet eens aangeklaagd voor het iemand fysiek en persoonlijk verwonden'', zo schrijft majoor Michael Mori in een verklaring. ,,Deze aanklachten weerspiegelen dat David een voetsoldaat was, er is geen enkele specifieke beschuldiging van terrorisme'', zei advocaat Stephen Kenny vanochtend telefonisch vanuit Australië.

Daarbij zijn een aantal van de beschuldigen waarop de aanklachten zijn gebaseerd ,,fout''. ,,Hem wordt verweten de Amerikaanse en Britse ambassades in Kabul in de gaten te hebben gehouden met als doel een zelfmoordaanslag te willen plegen op het ambassadepersoneel. Die gebouwen waren al jaren niet meer in gebruik als ambassade'', zei Kenny. De Amerikaanse ambassade werd in 1989 gesloten en werd in 2002 weer geopend. ,,Toen zat David al vast.''

,,Er wordt ook geïmpliceerd dat hij gevraagd is een zelfmoordaanslag uit te voeren. Maar nergens blijkt uit dat hij daarop is ingegaan. Hij heeft zeker geen aanslagen gepleegd'', meent Kenny.

Hicks zal als een van de eerste Guantánamo-gevangenen voor een militaire commissie, een soort militair tribunaal, moeten verschijnen. Er is nog geen datum voor een proces. De VS zijn al wel met de Australische regering overeengekomen dat tegen Hicks niet de doodstraf zal worden geëist en dat hij een eventuele gevangenisstraf in Australië mag uitzitten. Dat kan in Australië tot problemen leiden omdat Hicks al ruim twee jaar vastzat zonder te zijn aangeklaagd, en lange tijd geen contact mocht hebben met een advocaat. Dit kan volgens de Australische wet voldoende zijn om hem vrij te laten. De Australische regering heeft een wetsvoorstel ingediend om dit te veranderen. Vijf Britten en een Deen die gevangen zaten op Guantánamo Bay werden bij thuiskomst vrijgelaten.