Verlies Labour in gemeenteraden

De Britse regeringspartij Labour is bij de lokale verkiezingen als derde geëindigd achter de Conservatieven en de tweede oppositiepartij, de Liberal Democrats. De zware schade zou mede het gevolg zijn van proteststemmen over Irak.

Landelijk zou Labour 26 procent van de stemmen hebben gehaald, tegen 38 voor de Tories en 30 voor de LibDems. Dat is voorlopige uitslag van `super-donderdag', de gecombineerde verkiezingen in Engeland en Wales voor alle gemeenteraden en voor het Europees parlement. De verkiezingen gelden als een belangrijke test van de publieke opinie vóór de parlementsverkiezingen, verwacht in 2005.

Of de Tories soortgelijke winst ook bij de Europese verkiezingen hebben gehaald, blijkt zondag, als de resultaten bekendgemaakt worden, tegelijk met die van andere EU-landen. Er is kans dat de rechtse Independence Party (UKIP), die pleit voor terugtrekking uit de EU, veel stemmen van de Tories heeft weggekaapt. UKIP haalde gisteren alvast ook één raadszetel, in Hull, de kieskring van vice-premier John Prescott. Labour verloor naar het zich laat aanzien zeker vier procentpunt aan de LibDems dankzij de `Irak-factor', die volgens premier Blair ,,een schaduw over de verkiezingen'' heeft gelegd, plus een nog onbekend aantal aan kleinere partijen waaronder de Groenen.

De opkomst was met veertig procent onverwachts hoog (9 procentpunt méér dan in 1999). Vanochtend, toen de helft van de 166 gemeenten (met in totaal 6.060 zetels) de uitslagen openbaar had gemaakt, stond Labour al op een verlies van 200 van zijn 2.750 raadszetels, de bovengrens van wat nog als een `acceptabel verlies' gold. Labour verloor onder meer in de gemeenten rond Manchester, in Oxford en Swansea (Wales) en raakte Swindon in het zuiden kwijt aan de Tories. Cruciale grote steden als Birmingham, Sheffield en Newcastle, waar Labour ook onder extreme druk staat, zouden pas vanochtend met tellen beginnen.

De extreem-rechtse British National Party (BNP) was minder succesvol dan voorspeld. In Burnley, waar de partij gehoopt had zeker vier van de acht zetels te winnen, haalde ze er één. De Londense burgemeester Ken Livingstone, zal vermoedelijk worden herkozen, maar Labour, waartoe de voormalige rebel opnieuw is toegetreden, zou wel zijn meerderheid in de overkoepelende Londense raad verliezen.