Van Nistelrooy krijgt voorkeur van Advocaat

Ruud van Nistelrooy heeft dinsdag in de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK voetbal tegen Duitsland vrijwel zeker een basisplaats als centrumspits. Hij is de enige centrale aanvaller nu Oranje overschakelt op een systeem met vleugelspelers.

,,Er kan natuurlijk nog veel gebeuren'', zei bondscoach Advocaat gisteren. ,,Maar Ruud is voorlopig mijn eerste keus. Of ik dat aan Kluivert heb uitgelegd? Nee, waarom zou ik? Ik denk dat Ruud op dit moment de beste aanvaller voor Oranje is.''

De spits van Manchester United is zichtbaar blij met het vertrouwen. ,,Natuurlijk is dit lekker'', zei Van Nistelrooy. ,,Ik heb altijd goede hoop gehad dat ik samen met Kluivert kon spelen. Ik geloofde daar in. Maar samen presteerden we bijna nooit goed. Mede daarom gaan we met buitenspelers en één centrale aanvaller spelen.''

In zijn zoektocht naar de ideale centrumspits heeft Advocaat niet alleen naar de prestaties van de verschillende aanvallers bij het Nederlands elftal gekeken. Kluivert was de afgelopen jaren namelijk aanzienlijk productiever dan Van Nistelrooy. Niemand scoorde vaker in het shirt van Oranje dan de aanvaller van Barcelona: veertig keer in 76 interlands.

Van Nistelrooy benaderde alleen het doelpuntengemiddelde van Kluivert. De aanvaller scoorde in dertig interlands veertien keer. Hij maakte echter zelden het eerste of beslissende doelpunt voor Oranje. Zijn laatste treffer in het Nederlands elftal dateert van ruim een half jaar geleden. ,,Toch denk ik dat Ruud de ideale diepe spits is'', zei Advocaat. ,,Hij heeft dat dit seizoen ook bij Manchester United weer bewezen.'' Dit in tegenstelling tot Kluivert die bij FC Barcelona heel weinig wedstrijden speelde.

Doelman Edwin van der Sar kampt in het trainingskamp van het Nederlands elftal met een gekneusde pink. Hij trainde gisteravond amper mee met de selectie van Oranje. Zijn pink was ingepakt. Van der Sar liep de kneuzing woensdag op bij de training. Bij een onderzoek gisteren kwamen geen ernstige beschadigingen aan het licht en verwacht wordt dat hij dinsdag tegen Duitsland het Nederlandse doel kan verdedigen.

Zes bondscoaches bij het EK tippen Nederland als kampioen. Onder hen Dick Advocaat, die in de ondervraging van het persbureau SID geen andere kandidaten wilde noemen.

De zestien bondscoaches mochten meer dan één favoriet kiezen voor de Europese titel. Naast Advocaat spraken ook Rudi Völler (Duitsland), Jacques Santini (Frankrijk), Otto Rehhagel (Griekenland), Giovanni Trapattoni (Italië) en Aleksandrs Starkovs (Letland) hun vertrouwen uit in Oranje. De meeste coaches, veertien, tipten titelverdediger Frankrijk, gevolgd door Portugal (acht stemmen), Italië (zeven), Duitsland en Nederland (beide zes).