TPG neemt expediteur in Zweden over

Post-, express- en logistiekbedrijf TPG neemt de Zweedse expediteur Wilson over en verwacht binnen een jaar nog meer overnames in vrachtexpeditie te zullen doen, met name in Azië.

Dat heeft TPG-topman Peter Bakker vanmorgen gezegd tijdens een gesprek met journalisten. TPG betaalt voor het Zweedse bedrijf 257 miljoen euro en financiert deze aankoop uit de eigen kas. Vrachtexpediteurs verzorgen de verzending van vracht, maar beheren meestal niet de vervoersmiddelen.

Wilson is met tweeduizend werknemers actief in 28 landen en boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 714 miljoen euro, aldus TPG. Volgens Bakker is de aankoop van het Zweedse bedrijf ,,een eerste grote stap'' in de plannen van TPG om te groeien in vrachtexpeditie. De bestaande activiteiten van TPG op dit gebied zullen onder de vlag van Wilson worden gebracht, ofschoon de merknaam Wilson op den duur verdwijnt.

Volgens de TPG-topman zal het bedrijf na deze aankoop, die in het derde kwartaal zal worden afgerond, bezien waar op de wereldkaart nog `witte vlekken' zijn in de vrachtexpeditie door TPG. Eigen groei of verdere aankopen moeten die witte vlekken opvullen. Bakker zei vooral voor Azië, en met name China, verdere acquisities te verwachten. ,,Als er iets beschikbaar is, dan zullen we dat binnen een jaar aankopen.''

Vrachtexpeditie valt bij TPG onder de veelgeplaagde divisie Logistiek. Vorig jaar deed het bedrijf een eenmalige afschrijving van 183 miljoen euro op vooral logistiek-activiteiten. Het bedrijf wijt de problemen vooral aan het moeizame integreren van de diverse aankopen in Italië en Frankrijk.

Bakker zei vanmorgen dat TPG in het verleden evenwel geen problemen heeft gehad bij het integreren in de eigen organisatie van bedrijven met een omvang als die van Wilson. Hij verwacht ook dat de vrachtexpeditie zich makkelijker laat inpassen dan de `reguliere', complexe logistiekactiviteiten oftewel actief voorraadbeheer voor derden. Het saneringsprogramma voor de divisie is bovendien op de goede weg, zei Bakker.

Volgens de TPG-topman past Wilson `duidelijk' bij het Nederlandse bedrijf. Bakker ziet synergievoordelen en verwacht kostenbesparingen ter waarde van zo'n 25 miljoen euro per jaar.

Als de omzet van Wilson over vorig jaar wordt opgeteld bij die van de divisie Logistiek van TPG zou dat een stijging van ongeveer 20 procent betekenen. Logistiek neemt eenderde van de omzet van TPG voor zijn rekening.