Toch meer aanslagen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft erkend dat het ten onrechte heeft gemeld dat het aantal aanslagen in het afgelopen jaar is afgenomen. Het ministerie hanteerde de achteraf berekend foutieve cijfers als bewijs voor het succes van de oorlog tegen terreur.

Volgens woordvoerder Richard Boucher van het State Department is inmiddels gebleken dat juist sprake is geweest van een flinke toename van het aantal aanslagen en slachtoffers. De eerder gedane beweringen zijn gebaseerd op ,,de feiten die we op dat moment hadden. De feiten die we hadden waren fout'', zei Boucher.

Toen het terrorismerapport op 29 april door Cofer Black, coördinator van het antiterrorismebureau van het ministerie, werd vrijgegeven, werd gesproken van 190 aanslagen in 2003, acht minder dan in 2002. Black noemde dat ,,goed nieuws'' en sprak de verwachting uit dat het aantal aanslagen enkel minder zou worden. Ook plaatsvervangend minister Richard Armitage noemde het rapport ,,onomstotelijk bewijs dat we de strijd winnen.

Volgens minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken zijn de fouten deels het resultaat van een nieuwe manier van het verzamelen van statistische gegevens. ,,Ik zeg met klem dat het niet te maken heeft met het achterhouden van de meest eerlijke en accurate informatie die we hebben'', zei hij gisteren. Volgens Boucher is onder andere de fout gemaakt dat bij de berekening van het aantal aanslagen niet het hele jaar is meegerekend.

De Democratische afgevaardigde Henry Waxman heeft in mei al om opheldering gevraagd over de cijfers. Zijn vermoeden dat de cijfers waren gemanipuleerd voor politiek gewin bleven zonder commentaar. Boucher heeft nu gezegd dat zijn ministerie zich beraadt op een verklaring. ,,Zodra we zeker zijn van de nieuwe feiten [...] zullen we dat laten weten.''

overzicht islamitische aanslagenwww.nrc.nl/doc