Teksttwist Zalm, Eichel over Pact

Nederland en Duitsland bereiden samen een voorstel voor om het Europese Pact voor Stabiliteit en Groei te versterken. Het gaat om een tekst die opgenomen moet worden in de Europese Grondwet en waarin de lidstaten worden opgeroepen in tijden van hoogconjunctuur schulden te verminderen. Een woordvoerder van minister Zalm (Financiën) bevestigt dat Zalm en zijn Duitse collega Eichel hierover gesprekken voeren. ,,Het gaat ons om een versterking van het Stabiliteitspact in de Europese Grondwet. Niet om een concrete aanpassing van het pact.'' Volgende week, op de Europese Raad, hopen Zalm en Eichel samen een voorstel te kunnen doen. Zalms woordvoerder: ,,Het ziet er goed uit.''

Op het Duitse ministerie van Financiën doet men nogal zuinigjes over de kwestie, die vandaag door de Financial Times Deutschland werd onthuld. ,,De Nederlanders hebben de wens kenbaar gemaakt om over deze kwestie te spreken'', zegt de Duitse woordvoerder. ,,En wij hebben dat verzoek gehonoreerd.'' Volgens Eichels zegsman hebben ambtenaren uit beide landen gesprekken gevoerd, maar is men ver verwijderd van een gezamenlijk initiatief.

Zalm en Eichel raakten eind vorig jaar verbaal slaags toen Zalm de Duitse overschrijding van de begrotingsnormen aan de kaak stelde. Inmiddels is ook Nederland met het begrotingstekort in overtreding. Tot leedvermaak van de Duitsers. In Berlijn wijst men er wel op dat Zalm sindsdien een aangenamer mens is geworden.