Stenen en rotjes voor homoseksuelen in Polen

Szymon Niemiec is met de dood bedreigd (twee keer), voor zijn huis beschoten (één keer) en slachtoffer van brandstichting (één keer). Niemiec is namelijk homoseksueel. En dat kun je in Polen maar beter niet zijn.

Het klimaat voor homo's is hier niet al te best. Dat bleek deze week opnieuw toen de burgemeester van Warschau besloot een optocht van homoseksuelen en lesbiennes, die vandaag in de binnenstad zou plaatshebben, te verbieden. De burgemeester gaf daarmee toe aan druk van de conservatieve, ultrakatholieke homohaters die dreigden met een tegendemonstratie. En met geweld.

Geen loos dreigement, want vorige maand werden homo's tijdens een gay parade in het Zuid-Poolse Kraków aangevallen met rotjes, eieren en stenen.

De organisatoren van de geplande optocht in de Poolse hoofdstad hebben zich neergelegd bij het verbod. Maar vandaag wordt nog wel een `gewone' demonstratie gehouden voor het stadhuis. ,,Het is het enige wat we binnen de grenzen van de wet nog kunnen doen'', zegt Niemiec, een van de organisatoren. Niemiec, het gezicht van de Poolse homobeweging, krijgt voor de gelegenheid een lijfwacht.

De situatie was ooit nog erger. ,,Vijf jaar geleden waren er tien homoclubs, nu zijn er meer dan 160'', zegt Niemiec. ,,Vier jaar geleden namen driehonderd mensen deel aan de gayparade. Vorig jaar telden we vierduizend deelnemers.'' Maar de meeste homo's in Polen verbergen hun geaardheid. ,,Tachtig procent komt er niet voor uit. Het is soms de enige manier om carrière te maken.''

Niemiec heeft intussen ook een politieke partij opgericht: Racja (Het Gelijk), Antiklerikale Partij voor Vooruitgang. De partij doet mee aan de Europese verkiezingen, maar is kansloos.

,,We doen mee omdat we een ander geluid willen laten horen'', zegt Niemiec. ,,Maar we gaan de naam misschien veranderen. Het antiklerikale schrikt veel mensen af.''

Racja is geen partij van ongelovigen, benadrukt Niemiec, die een kruiskettinkje draagt. Met zijn baard en lange haar maakt hij een bijbelse indruk. ,,Ik verzet me tegen de macht van de Kerk als instituut. Maar ik geloof. Ik studeer nota bene theologie.''