Shell weerspreekt plannen om Nigeria te verlaten

Shell moet zich mogelijk in 2008 terugtrekken uit Nigeria. De politieke situatie in het Afrikaanse land is dan zo instabiel dat het energiebedrijf, gelet op het eigen ethisch beleid, niet kan blijven.

Dit blijkt uit het deels al uitgelekte rapport `Peace and Security in the Niger Delta' van WAC Global Services, een onafhankelijk advieskantoor dat in opdracht van Shell de veiligheidssituatie in het West-Afrikaanse Nigeria heeft bekeken.

In een reactie zegt Shell vooralsnog geen plannen te hebben om zich terug te trekken. Volgens het concern is de conclusie van de consultants door de media uit zijn verband gerukt. Van een vertrek in 2008 zou alleen in specifieke omstandigheden sprake kunnen zijn. Onder meer wanneer het etnische conflict verder zou escaleren. Volgens een woordvoerder gaat het om ,,één uit zijn verband gerukte zin''.

Nigeria is een belangrijk land voor Shell. Het bedrijf is er al een halve eeuw aanwezig en het grootste deel van de Afrikaanse oliereserves van het Nederlands-Britse olieconcern zijn gesitueerd in Nigeria. In Nigeria, waar Shell 9 procent van zijn mondiale olieproductie vandaan haalt, woedt al jarenlang een gewapende strijd tussen etnische minderheden en de regeringstroepen.

Shell heeft zelf opdracht gegeven voor het rapport, dat een half jaar geleden tot stand is gekomen. Mede op basis van de bevindingen en aanbevelingen van de onafhankelijke onderzoekers wil het Nederlands-Britse bedrijf bepalen op welke manier in de toekomst moet omgaan met het conflict in de Niger-delta.

De WAC-consultants, gespecialiseerd in conflictanalyse, stellen in het rapport dat Shell door de relaties die het bedrijf onderhoudt met de lokale bevolking bijdraagt aan het conflict. Daarbij gaat het onder meer om de manier waarop het energieconcern omgaat met de aanbesteding van contracten en het verwerven van rechten op land. Verder zouden medewerkers van Shell samen met criminelen de olie-installaties saboteren. De saboteurs zouden uit zijn op de schadevergoeding die Shell betaalt voor de milieuschade van de wegstromende olie.

Een woordvoerder van Shell erkent dat ,,er in het verleden misschien foute dingen zijn gebeurd'', met name rond de aanschaf van land of het gebruik ervan. Shell, dat het rapport nog niet openbaar wil maken, heeft inmiddels plaatsgenomen in een internationale werkgroep die zich over een oplossing van de conflicten in de Niger-delta buigt.

,,Shell zal waar mogelijk meewerken aan het oplossen van de problemen in de regio'', aldus de woordvoerder. ,,We kunnen niet op de stoel van de Nigeriaanse regering gaan zitten.''