Sellars

Door hedendaagse vluchtelingen te vergelijken met `De Kinderen van Herakles' (Cultureel Supplement, 28 mei) tonen Peter Sellars en de organisatoren van het Holland Festival dat ze weinig begrepen hebben van De Herakliden. De tekst van Euripides (zie Iolaus bij de tempel van Zeus in Marathon) geeft duidelijk aan dat de `Kinderen van Herakles' etnisch en cultureel verwant zijn aan het Atheense volk. Herakles is immers een Atheense oorlogsheld. De `Kinderen van Herakles' zijn beter te vergelijken met naar Israël emigrerende diaspora-joden of met Duitse Spätaussiedler dan met de ama's van Sellars. De westerse landen zouden de visie van Euripides dichter benaderen als ze in het vervolg alleen assimileerbare migranten zouden opnemen.

De enige les die men kan trekken uit de voorstelling van Sellars is dat de moderne gesubsidieerde vluchtelingenindustrie gebaseerd is op mythologie.