RJD2

Onder zijn Star Wars-achtige pseudoniem is Ramble John Krohn een van de drijvende krachten achter het geluid van underground-hiphop-label Def Jux. Maar zijn ambities reiken verder dan het leveren van beats aan anderen en dus vestigde hij zich met zijn officiële debuutalbum Dead Ringer als serieuze concurrent voor DJ Shadow, als het gaat om de betere, rapperloze hiphop. Since We Last Spoke, zijn tweede, is een problematischer geval. Voor zijn bronnenmateriaal ging Krohn nadrukkelijk te rade bij de stoffiger hoekjes van de tweedehands-platenwinkel, waar matige rock en softpop uit de jaren zeventig en tachtig terecht ligt te rotten.

Daaruit weet hij met knap knip- en plakwerk en een messcherp ritmisch inzicht nog een hoop leuks te timmeren, in de vorm van uitermate ontspannen klinkende vlechtwerkjes. Maar hij kan gevaarlijk ver doorbuigen over de rand van tandenknarsende kitsch. Helemaal mis is het in `Making Days Longer', een rechtuit, vermoedelijk door hemzelf gezongen cover van gladjakker Labi Siffre. Dat diens `I Got The' de riff leverde aan Eminems `My Name Is', maakt deze keus nog niet geloofwaardig. Gemengde gevoelens dus, bij een plaat van een man die beter kan. Hopelijk laat hij dat horen bij zijn optredens, morgen in Amsterdam en op 17 juni in Utrecht.

RJD2: Since We Last Spoke (Definitive Jux. Distr. PIAS)