Rel om Cowboy Henk

Striptekenaar Herr Seele heeft Vlaams Blok-leider Filip Dewinter gevraagd foto's van hem van zijn privé-site te halen. Te zien is hoe Herr Seele op het hoofdkantoor van het Vlaams Blok een cartoon van Cowboy Henk op de muur tekent. ,,Die actie is uit zijn context getrokken. Nu lijkt het alsof Cowboy Henk met het Blok optrekt.''

Herr Seele was vorige week op het Blok-hoofdkantoor voor een tv-programma over de Europese verkiezingen. Hij bood zelf aan een tekening te maken. ,,Ik had gehoord dat De Winter een fan is van Cowboy Henk.'' Het tv-programma gaat over slogans. ,,Het Vlaams Blok heeft twee affiches. Eén met: `Minder immigratie, meer Vlaanderen.' En een tweede met: `Minder criminaliteit, meer Vlaanderen.' De Winter gaf toe dat hij `minder immigratie, minder criminaliteit' nooit op één affiche zou kunnen zetten. `Maar ik kan het wel op twee affiches zetten', zei hij. Op mijn cartoon eet Cowboy Henk taart en zegt: `Meer vla, minder anderen.' Een parodie.''

Seeles compagnon Kamargurka, die normaliter de scenario's schrijft voor Cowboy Henk, is ,,ontzettend woest'' over de actie. ,,Ik ben er fysiek misselijk van. Ik weet wel dat hij niet rechts is, maar hij is zo ongelofelijk mediageil. Die mensen van het Vlaams Blok zijn enorm vies. Het is als handen schudden met Hitler.''

De boosheid deert Herr Seele niet. ,,Hij is vast jaloers op mijn succes. Wat Kamagurka doet is ouderwetse satire bedrijven. Preken voor eigen parochie. Maar ik ben een nar, speel graag met vuur en heb het kwaad opgezocht. Eens kijken hoe Dewinter reageert als hij beleefd wordt benaderd.''

Niet dat de aanpak effect sorteerde. ,,Tijdens de montage bleek het moeilijk de sfeer van de ontmoeting te tonen en Dewinter klem te zetten.'' Is de cartoonist naïef geweest? ,,Misschien. Maar aan hoe de foto's nu op de site gerangschikt staan – zonder parodie en slogans – is weer eens te zien dat het Vlaams Blok met gesjoemel groot is geworden.''

Filip Dewinter zegt dat hij in loop van de middag de foto's van de site zal halen. Cowboy Henk vindt hij ,,geestig en nooit belerend; absurdistisch ook, dat is een stijl die mij wel ligt. Op mijn bureau in Brussel staat een andere cartoon van Kamagurka.'' Het `cordon' is nu niet doorbroken, zegt Dewinter. ,,Daar moet meer voor gebeuren.''