Ramsj

J.A. van Houtte: Het verleden van Europa. Gebonden, Davidsfonds/Lannoo 1992, van €65,– voor €19,50. Steven Sterk Utrecht

Fraai geïllustreerd overzicht van bijna tweeduizend jaar Europese sociaal-economische geschiedenis. Boek bestaat uit vijf thematische delen, waaronder `Handel en verkeer' en `De nijverheid', die elk weer verder zijn onderverdeeld. Zo valt in `De nijverheid' alles te lezen over de verhouding tussen werkgevers en werknemers door de eeuwen heen, energiebronnen, mijnbouw, en voeding en kleding (van de arbeiders). Hier en daar een tikje schools, maar oerdegelijk en informatief.

Bij Steven Sterk ligt nog een ander historisch werk in de ramsj: Spiegel Historiael, een selectie tekstfragmenten uit de beroemde wereldgeschiedenis in verzen van Jacob van Maerlant (1230-1293). Geïllustreerd met miniaturen uit het mooiste handschrift dat bewaard is gebleven van de Spiegel (te vinden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag). Gebonden, van €49,- voor €19,50.

Thomas L. Friedman: Longitudes & attitudes. Exploring the world after september 11. Gebonden, Farrar, Straus and Giroux 2002, van €29,50 voor €15,95. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

In het voorjaar van 2002 won Thomas Friedman zijn derde Pulitzer Prize, deze keer voor `his clarity of vision, based on extensive reporting, in commenting on the worldwide impact of the terrorist threat after the attacks of September 11, 2001.' In dit boek zijn tientallen columns samengebracht die Friedman, zowel voor als na `nine-eleven', publiceerde in zijn lijfblad The New York Times. Meer recente geschiedenis, maar dan over Rusland, is te vinden in Russia. Experiment with people van Robert Service, een analyse van het Rusland van de jaren negentig met zijn politieke geweld, economische corruptie, oorlog in Tsjetsjenië en – desondanks – geleidelijke vooruitgang in termen van welvaart en mensenrechten. Scheltema Amsterdam, van €36,50 voor €12,50.

Michael White: Rivals. Conflict as the fuel of science. Gebonden, Secker & Warburg 2001, van €43,80 voor €6,95. Scheltema Amsterdam

Goed geschreven studie over rivaliteit tussen wetenschapsbeoefenaren, en de stimulerende invloed die daarvan uitgaat op de ontwikkeling van de wetenschap. Acht `case-studies' komen aan bod, waaronder de haat en nijd tussen Darwin en Owen in de tweede helft van de negentiende eeuw, de verbeten race om de atoombom tussen de Geallieerden en de As-mogendheden, en de strijd tussen Amerika en Rusland om als eerste voet op de maan te zetten.

Daniel Jonah Goldhagen: A moral reckoning. Gebonden, Little, Brown 2002, van €31,– voor €15,50. Roelants Nijmegen (024-3221734)

`The role of the Catholic Church in the holocaust and its unfulfilled duty of repair' luidt de ondertitel van dit boek, een felle aanklacht die geheel in het verlengde ligt van Goldhagens roemruchte bestseller Hitler's willing executioners, over de kwalijke rol die de gewone Duitse bevolking speelde bij de jodenvervolging. Deze keer krijgt niet alleen paus Pius XII er flink van langs, maar ook diens hele kerkelijke organisatie in Europa tijdens de oorlog, van kardinaal tot eenvoudige pastoor. Boek eindigt met een oproep aan de katholieke kerk om nu eindelijk eens schuld te bekennen en diep het hoofd te buigen.

Jeremy Paxman: The political animal. An anatomy. Gebonden, Michael Joseph 2002, van €36,– voor €17,50. Roelants Nijmegen

Speurtocht naar het leven van Britse parlementariërs, geleid door de vragen: `Where do these politicians come from? Why do they do it? And why does the experience of politics nearly always end in disillusion?' De journalist Paxman – de grote schrik van menig politicus in BBC's Newsnight – volgt de MP's op de voet, vanaf hun geboorte en schooltijd tot aan hun laatste, veelal dramatische jaren waarin ze tot `history' gereduceerd worden. Geestig en met kennis van zaken geschreven, en vol anekdotes.

Bij Het Martyrium Amsterdam is te vinden: England, an elegy, een alom geprezen boekje van de filosoof Roger Scruton over de eigenheid en de essentie van de Engelse samenleving. Van €15,– voor €5,–

Mary Ann Caws: Virginia Woolf. Gebonden, Overlook Press 2001, van €28,– voor €5,–. Het Martyrium Amsterdam

Deeltje uit de serie `Overlook illustrated lives', bescheiden, maar liefdevol verzorgde fotobiografieën met een bondige, kernachtige tekst (en in het deel over Woolf een groot aantal fragmenten uit haar brieven en dagboeken). Ook bij Het Martyrium: Greek fire. The story of Maria Callas and Aristotle Onassis van Nicholas Gage, een goed gedocumenteerd boek over de turbulente liefdesrelatie tussen de beroemde zangeres en de scheepsmagnaat, die zich afspeelde in de jaren vijftig van de vorige eeuw (van €35,- voor €7,-).

Bij Roelants Nijmegen ligt nog een andere bijzondere biografie: Sir Walter Raleigh 1552-1618 van R. Trevelyan, een kleurrijk portret van de befaamde Engelse zeevaarder, ontdekkingsreiziger, stichter van de eerste Engelse kolonie in Amerika (Virginia), dichter en `brilliant operator in the sharkpool of Elizabethan court politics.' Van €39,90 voor €19,90.