Poging tot coup tegen Kabila in Congo

Rebellerende leden van de Congolese presidentiële garde hebben vanochtend geprobeerd de macht te grijpen. De couppoging is mislukt, zo zegt de Congolese minister van Informatie. Een handvol coupplegers zou zijn gearresteerd. De opstandige militairen verschenen vanochtend vroeg op de staatsradio en -televisie en zeiden de regering van president Joseph Kabila te zullen ,,neutraliseren''. De overgangsregering werkt niet, zo zei majoor Eric Lenge, de leider van een onbekend aantal opstandelingen. Ook meldde hij dat de regering haar ontslag had ingediend. In wiens opdracht de coup werd gepleegd, is nog onduidelijk.

Militairen trouw aan Kabila verdreven de opstandige militairen al snel uit het radiostation, zo zei de minister van Informatie vanochtend. ,,Dit was een geïsoleerde beweging. De situatie is nu kalm.'' Ook president Kabila zei in een televisietoespraak rond het middaguur dat de situatie onder controle is.

Ooggetuigen meldden echter vanochtend dat er nog hevig geschoten werd in de hoofdstad Kinshasa, en met name rondom kamp Tshatsi, de grootste militaire basis nabij de hoofdstad. Volgens de Britse ambassadeur in Kinshasa heeft de coupleider zich op de basis verschanst. Een medewerker van de Verenigde Naties zei dat het verder rustig leek te zijn: ,,Er lijkt geen algehele opstand te zijn. Dit lijkt een op zichzelf staand incident.''

De couppoging komt enkele dagen nadat het regeringsleger de oostelijke grensstad Bukavu heroverde nadat deze door rebellerende soldaten was ingenomen. En in maart probeerden soldaten van voormalig president Mobutu eveneens een staatsgreep te plegen.

De incidenten tonen aan hoe fragiel het vredesakkoord en de in het kader van het akkoord geïnstalleerde overgangsregering zijn. Sinds de oprichting van de regering wordt zij geplaagd door interne verdeeldheid. De groeperingen die in de regering vertegenwoordigd zijn president Kabila en aanhang, twee rebellengroepen, oppositie en belangengroepen koesteren een diepgeworteld wantrouwen tegenover elkaar na vijf jaar burgeroorlog.