PJ Harvey bevrijd van alle remmingen

PJ Harvey is een muzikant in ontwikkeling. Steeds als je denkt dat ze een vaste vorm heeft gevonden, laat Harvey weer iets anders zien en horen. Zo werd de hippe rock van haar vorige cd, Stories From The City, Stories From The Sea (2000) op het pas verschenen Uh Huh Her alweer ingeruild voor een weerbarstige stijl waarin de liedvorm ondergeschikt is aan haar grillige expressie. Uh Huh Her is een ecclectische plaat en Harvey klinkt eenzamer en gekwelder dan ooit.

Maar emotionele expressie op cd is één ding, die emoties bij een concert over het voetlicht brengen is nog iets anders. Dat PJ Harvey daarin uitblinkt bleek gisteravond in de volle Heineken Music Hall in Amsterdam. De ooit zo schuchtere Harvey lijkt bevrijd van wat voor remmingen dan ook. Ze speelt zelf nauwelijks nog gitaar, zwiept het frêle lichaam heen en weer over de breedte van het toneel en klimt in de microfoonstandaard als Iggy Pop. Ondertussen zingt ze die bloedstollende liedjes waarin steeds een ander soort waanzin tot ontlading mag komen: de waanzin van de misbruikte vrouw, die van de miskende of de in de steek gelaten vrouw. Als een Medea in zwartwit mini-jurkje en zuurstokroze kousen ging Harvey zonder adempauze van de ene naar de andere uitdrukking. Van woede tot ontlading en berusting op een manier die ook technisch imposant is.

De gitaren knorden als een stel getergde varkens en joegen het ritme voort in een kreupele kadans. Oudere liedjes werden aan de nieuwe voorkeur aangepast. Alles kermde en gierde compromisloos. Harvey was huiveringwekkend in een stukje razendsnelle spreekzang, en verleidelijk in een lichtzinnig liedje over `The radio, oh, oh'. Ze bedankte het publiek als de keurige Britse die ze ook is, en speelde het monotone bluesloopje van To Bring You My Love op een manier die Muddy Waters vanaf gene zijde goedkeurend deed knikken. De verlegen Harvey is voor nu naar de achtergrond verdwenen. Het podium is, zoals ze in het Engels zeggen, haar oester.

Concert: PJ Harvey. Gehoord: 10/6. Herhaling: 11/6 The Music In My Head-festival, Den Haag.