Pas verschenen

De 100 beste gedichten van 2003. Stichting VSB Poëzieprijs/De Arbeiderspers, 158 blz. €9,95

Dichter, criticus en literatuurwetenschapper Ad Zuiderent (1944) maakte een keuze voor deze achtste editie van de jaargids voor poëzie. Gedichten van onder onderen H.H. ter Balkt, Huub Beurskens, Tjead Bruinja, Eva Gerlach, C.O. Jellema, Leonard Nolens, Hagar Peeters, Mustafa Stitou, en Peer Wittenbols.

Guy de Maupassant: Adonis (Bel-Ami). Vert. Hans van Cuijlenborg, Athenaeum-Polak&Van Gennep,

414 blz. €32,50 (geb.)

In zijn beroemdste roman toont Maupassant aan de hand van de (erotische) carrière van een journalist aan dat nietsontziendheid loont. Met een (oorspronkelijk in deze krant verschenen) nawoord van F. Springer.

Susanna Moore: Een laatste blik (One Last Look). Vert. Tinke Davids, Prometheus, 320 blz. €18,95

Nieuwe roman van de schrijfster van In the Cut, de erotische thriller die vorig jaar werd verfilmd met Meg Ryan in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich dit keer af in Calcutta, en is verpakt als negentiende-eeuws dagboek.

Vladimir Nabokov: De kunst van het lezen: Tsjechov. Vert. Robbert-Jan Henkes & Erik Bindervoet. Hoogland & Van Klaveren, 96 blz. €19,50 (geb.)

De vertalers van Joyce's Finnegans Wake bogen zich over een van de essays uit Nabokovs beroemde Lectures on Russian Literature.

Rachel Seiffert: Veldwerk (Field Study). Vert. Mea Flothuis,

De Arbeiderspers, 180 blz. €16,95

De 33-jarige Seiffert, in 2001 genomineerd voor de Bookerprijs met de verhalenbundel The Dark Room, kwam vorig jaar met een van de verhalen uit Field Study op de Granta-lijst van beste Britse schrijvers onder de veertig.

Peer Wittenbols: Eerste bloei. De Arbeiderspers, 160 blz. €14,95

Na twee dichtbundels en een aantal toneelstukken debuteert Peer Wittenbols (Bergen op Zoom, 1965) nu als verhalenschrijver.