`Ontwapening nodig'

De leiders van de G8 en zes Afrikaanse regeringsleiders hebben gisteren de regering van Soedan opgeroepen totonmiddellijke ontwapening vande milities in de westelijke regio Darfur. Sinds eind januari bereiken steeds meer berichten over zware schendingen van de mensenrechten – veelal met een etnisch motief – de buitenwereld. Experts hebben het over de ergste humanitaire crisis ter wereld. De G8 rekenen op de Verenigde Naties om de internationale hulp in Darfur te coördineren.

De G8-leiders bespraken gisteren de problemen op het Afrikaanse continent. Naast Soedan, kregen ook Zimbabwe, schuldbestrijding, het armoedeprobleem, aids en polio speciale aandacht. De leiders beloofden dat het programma voor schuldvermindering voor de armste landen, dat eind dit jaar beëindigd zou worden, met twee jaar verlengd wordt. Van de 27 landen die volgens het Internationaal Monetair Fonds in aanmerking komen voor schuldverlaging liggen er 23 in Afrika. Ook beloven de G8 geld en deskundigheid ter beschikking te stellen voor het trainen van een Afrikaanse vredesmacht van 75.000 man.

Ook de situatie in Zimbabwe werd door de G8 onder de loep genomen. Begin deze week heeft het Zimbabwaanse ministerie voor Landhervorming bekend gemaakt dat het alle landbouwgronden wil nationaliseren. De huidige – meestal blanke – eigenaars kunnen hun land alleen verder bewerken na betaling van een huurprijs aan de staat.