Niet knap, geen geld toch winnaar

De grote verrassing van de Europese verkiezingen is Europa Transparant van klokkenluider Paul van Buitenen. `De boodschap is goed overgekomen.'

,,Ik ben pro-Europa, maar Europa kan beter bestuurd worden''. Dat was gisteren de reactie van Paul van Buitenen van Europa Transparant. De winst van zijn partij is de grote verrassing van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Klokkenluider Van Buitenen sleepte met zijn in februari opgerichte lijst liefst twee zetels in de wacht.

,,Veel mensen die voor Europa zijn, maar een ander Europa willen, hebben op mij gestemd'', zei hij. Hij kon zijn geluk niet op toen hij in een café in Breda, zijn thuisbasis, hoorde dat zijn partij niet één maar twee zetels had gehaald. ,,Onze nummer twee is een uitstekende Oost-Europaspecialist. Een aanwinst voor het Europees Parlement'', zei hij over Els de Groen. Zij is publiciste en schreef net als Van Buitenen over corruptiepraktijken in Brussel.

Van Buitenen, die 14 jaar als ambtenaar voor de Europese Commissie werkte, werd bekend door zijn onthullingen over corruptie en fraude bij de Europese Unie. Die leidden in 1999 tot de val van de voltallige Europese Commissie.

Van Buitenen noemde in het boek dat hij erover schreef geen namen, omdat hij formeel nog in dienst is van de EU. In de jaren negentig werkte hij bij de Financiële Controledienst van de Commissie. Na zijn onthullingen werd hij overgeplaatst naar andere instellingen van de Unie. De Europese Commissie onderzoekt of een tuchtprocedure tegen hem kan worden begonnen. Per 1 april heeft hij onbetaald verlof om zich aan zijn campagne te wijden. Hij had nauwelijks geld om campagne te voeren en communiceerde vooral via de media en zijn website met zijn achterban.

,,Ik heb geen mooi smoel en geen geld. Ik heb alleen de opbrengst van mijn boek. Maar de boodschap is goed overgekomen'', zei hij gisteravond. De twee nieuwe europarlementariërs zien het als hun belangrijkste taak fraude en misstanden in de Europese Unie aan de kaak te stellen.

[vervolg VAN BUITENEN: pagina 3]

VAN BUITENEN

'Bij manipulatie kom ik in actie'

[vervolg van pagina 1]

Van Buitenen zegt dat zijn kiezers vooral de inactiviteit van de politici in Brussel hekelen. Hij wil transparantie bevorderen en blootleggen hoe besluitvorming tot stand komt. Zodra Europa Transparant bespeurt dat sprake is van manipulatie, komt hij in actie, zegt hij. Of het nu gaat om de besluitvorming over Europese defensie of de toetreding van Turkije tot de EU. ,,Het gaat mij er niet om óf Turkije lid wordt, maar hóé ze lid worden'', zei hij eerder in een gesprek met deze krant. ,,Er spelen allerlei geheime agenda's een rol. Die zal ik boven water halen.''

Prioriteit wil hij geven aan mogelijke misleiding bij toepassing van de criteria die de Unie heeft voor toelating van nieuwe lidstaten. Van Buitenen beschikt over aanwijzingen dat de berekening van de Europese begrotingstekorten niet klopt. Zodra ik gekozen word, zoek ik het uit, zei hij eerder deze week.

De nieuwe europarlementariër noemt de administratie in Brussel onder de maat. Eigen accountants draaien voor spek en bonen mee. Er maakt een elite in Brussel de dienst uit die de bevindingen van de eigen Europese Rekenkamer en de interne controlediensten aan zijn laars lapt, zei Van Buitenen in een gesprek met deze krant over zijn boek `In de Loopgraven van Brussel'.

Europa Transparant zal onderzoeken waar een deel van de Europese begrotingsgelden gebleven is. Van Buitenen heeft becijferd dat ruim dertig miljard euro in de Unie onrechtmatig wordt gebruikt, dat is een derde van de Europese begroting van 100 miljard euro. Een deel van het geld gaat volgens Van Buitenen verloren door fraude en corruptie. Een ander deel komt volgens hem op de verkeerde plaats terecht of verdwijnt door nalatigheid. ,,Wat ik heb beschreven is slechts een topje van de ijsberg. Ik krijg nog steeds aanwijzingen over nieuwe onregelmatigheden'', schrijft Van Buitenen in zijn boek. Hij doelt op geldverspilling bij miljoenenprojecten en structurele fouten in de administratie van de Commissie. Ook heeft hij aanwijzingen gekregen over ,,gestuurde geldstromen, betrokkenheid van politici, invloed van geheime loges, en zelfs betrokkenheid van de georganiseerde misdaad''.