Mayo imponeert op Mont Ventoux

Dankzij een machtsgreep op de Mont Ventoux heeft de Baskische wielrenner Iban Mayo gisteren de leiding genomen in de Franse etappekoers Dauphiné Libéré.

De vierde etappe was een 21,6 kilometer lange tijdrit. De finish lag bovenop de 1.912 meter meter hoge berg die de afgelopen jaren ook enkele keren het decor vormde van de aankomst van een etappe in de Tour de France. Vijfvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, die op de top van de `reus van de Provence' nog nooit als eerste arriveerde, eindigde pas als vijfde in de tijdrit. Hij verloor bijna twee minuten op Mayo, die als snelste renner ooit de Ventoux beklom, in 55,51 minuut, bijna een minuut sneller dan het oude record van de Amerikaan Jonathan Vaughters.

Mayo, die Erik Dekker verdrong van de eerste positie in het klassement om de bergtrui, deelde gisteren een paar klappen uit. Nummer twee, de Amerikaan Tyler Hamilton, was op de flanken van de Ventoux 35 seconden langzamer. De Spanjaard Oscar Sevilla, ploeggenoot van Hamilton bij de Zwitserse formatie Phonak, moest als nummer drie ruim een minuut toegeven. De kopmannen van Rabobank, de Amerikaan Levi Leipheimer en de Deen Michael Rasmussen, eindigden in de top-tien, maar gaven beiden meer dan drie minuten toe op Mayo.

De aandacht ging gisteren vooral uit naar Lance Armstrong. De winnaar van de laatste twee edities van Dauphiné Libéré is op zoek naar de vorm om straks in juli voor de zesde keer de Ronde van Frankrijk op zijn naam te schrijven. In het klimmersgeweld tegen de klok viel de Amerikaan een beetje tegen. Bijna twee minuten was het verlies, ondanks het gebruik van een ultra-lichte fiets.

Straks in de Tour, die zaterdag 3 juli van start gaat in Luik, staat er ook een klimtijdrit op het programma. Dat gebeurt op 21 juli als de renners Alpe d'Huez moeten oprijden. Voor de meesten, onder wie Armstrong, was de klimtijdrit een test voor Alpe d'Huez. De dagzege was niet zijn eerste doel.

Ploegleider Johan Bruyneel van US Postal verklaarde dat Armstrong niet zijn beste dag had. ,,Toen hij op een van de meetpunten zag dat hij de tweede tussentijd had, heeft hij niet meer aangedrongen. De anderen waren ook wel erg snel.''

Armstrong bleef positief gestemd over een zesde (opeenvolgende) eindzege in de Ronde van Frankrijk. ,,Ik ben nog geen honderd procent'', zei hij gisteravond. ,,Ik ben rustig begonnen en toen de klim na vijf kilometer echt begon, zat ik snel in een goed ritme. Maar toen ik bij een meetpunt hoorde wat het verschil met Iban Mayo was, ben ik niet minder hard doorgegaan maar was ik minder gefocust'', zei de Amerikaan. Hij blikte ook vooruit naar de klimtijdrit op Alpe d'Huez, in de slotweek van de Tour. ,,Het is niet de zwaarste Tourrit ooit, maar het is wel een van de zwaarste etappes in lange tijd.'' De Duitser Jan Ullrich ziet hij nog steeds als zijn grootste concurrent. ,,Hij is het meest ervaren en altijd goed in de derde week.''

Mayo, ook in proloog al sterker dan al zijn concurrenten, nam door zijn zege een voorschot op de eindoverwinning. Hamilton, een voormalige meesterknecht van Armstrong die nu zelf van een Tourzege droomt, vertrok vandaag voor de 149 kilometer lange rit van Bollène naar Sisteron als tweede in het klassement, op 36 seconden van de zelfverzekerde Mayo. ,,Ik ben in grote vorm en niet van plan de kansen die ik krijg te laten lopen. Ik ben hier om te winnen. Ik zit constant op een hoog niveau'', zei de Spanjaard die vorig jaar als zesde eindigde in de Tour de France, op ruim zeven minuten van winnaar Armstrong. Mayo won toen één etappe; de rit die eindigde bovenop Alpe d'Huez. Op die dertiende juli veroverde Armstrong de gele trui, om die niet meer af te staan.