Johan Simons wil stadstheater Gent

Regisseur Johan Simons (57), die volgend jaar van ZT Hollandia naar het Publiekstheater Gent overstapt, maakt vandaag in de Belgische krant De Standaard zijn plannen bekend met het theater. Onder de nieuwe naam NT Gent (Nederlands Theater Gent) zal de groep in het eerste seizoen acht producties maken, vooral van beroemde Duitse gastregisseurs: Christoph Marthaler, Jossi Wieler, Frank Castorf en Anna Viebrock. Daarnaast maken Ivo van Hove, Sanne Van Rijn en Domien Van der Meiren een voorstelling in Gent. Simons zal zelf vooral co-producties maken, met de Opéra de Paris, de Berlijnse Volksbühne en Toneelgroep Amsterdam.

Simons wil de toneelgroep omvormen tot een stadstheater naar Duits voorbeeld, met een duidelijke vestiging in de stad, het Groot Huis, en zeven successtukken die in een roulerend systeem op het repertoire blijven staan. Een deel daarvan neemt hij mee van ZT Hollandia, bijvoorbeeld De val van de goden, Twee stemmen of Richard III. Simons begint met een ensemble van acht achteurs, die hij deels meeneemt van ZT Hollandia: zijn vrouw Elsie De Brauw, Aus Greidanus jr, Betty Schuurman en Wine Dierickx. Verder neemt hij Wim Opbrouck en Els Dottermans over van het Antwerpse Toneelhuis en Steven Van Watermeulen van het Ro Theater.