Jack Reynolds

Ajax gaat een plaquette plaatsen in de Amsterdam Arena, ter herinnering aan Jack Reynolds. In 1915 werd hij trainer in Amsterdam en bleef dat op enkele jaren na ononderbroken tot 1950. De plaquette is een wat onverwachte uitkomst van deze rubriek van ruim een jaar geleden over de Engelse coach.

Nog dezelfde dag stuurde Cees de Vlieger een e-mail met zijn herinneringen aan vooral de oorlogsjaren van Reynolds. Ook het radiopragramma `Langs de Lijn' besteedde aandacht aan Reynolds; in een gesprek met Ajax-directeur Arie van Eijden bleek zijn club een eerbetoon te doen aan de man naar wie in Stadion De Meer een tribune was vernoemd.

Cees de Vlieger kende Reynolds via zijn vader, die goed met hem was bevriend. Dagelijks verliet de Engelse trainer zijn huis aan de Copernicusstraat in de Watergraafsmeer voor een kop koffie in de sigarenwinkel van vader De Vlieger. Daarna ging hij steevast naar Ajax voor het geven van een training aan de mensen die er toevallig net waren. Of ze in het eerste zaten of niet was bijzaak, als ze maar Ajacied waren. Zijn aanwezigheid was zo normaal geworden dat Cees en zijn zus al snel spraken over `oom Jack en tante Jet', zijn vrouw. Tijdens de oorlogsjaren werd mevrouw Reynolds opgevangen door de familie De Vlieger. Ze zocht en vond troost nadat haar man was afgevoerd door de Duitsers wegens zijn Britse nationaliteit. Op het laatst wist niemand meer waar hij zat. Er waren al berichten over zijn dood.

`Jet was volledig onthand na Jacks deportatie', schrijft De Vlieger. `Zij heeft de Duitse bezetting in feite als een extra gezinslid bij ons doorgebracht en sliep alleen nog in haar woonhuis. Er was briefverkeer tussen Jack en Jet en ons gezin. Hij was geen schrijver. Hij was evenmin een mopperaar, ook niet tijdens zijn detentie. In augustus 1945 stond Jack plots bij ons voor de deur. Mijn vader heeft hem begeleid naar de Copernicusstraat waar Jet – volgens de verhalen – flauw viel van de emoties.' Ze had er geen rekening meer mee gehouden dat ze haar man ooit nog levend zou zien.

Samen met Robbert Meeder van Langs de Lijn dook ik in dit verhaal, dat in mei werd uitgezonden op Radio 1. Na een rondgang bij Ajax werd duidelijk dat Reynolds in feite de jeugdopleiding heeft uitgevonden, en daarmee het fundament voor het Ajax-succes. Er zijn daarom mensen die Reynolds belangrijker vinden voor de Ajax-geschiedenis dan Johan Cruijff. Maar niets tastbaars in de Arena herinnert aan de voormalige coach.

Tot nu dus, alhoewel onduidelijk is wanneer de plaquette wordt onthuld. De reacties van zij die Reynolds van dichtbij hebben meegemaakt, zoals clubarchivaris Wim Schoevaart, is desondanks positief. ,,Er is geen jongere meer die nog weet wie Reynolds was. Daar komt hopelijk nu verandering in.''

jurryt@xs4all.nl