Gevulde eitjes in een nestje

Bij natuurvoedingswinkels zijn in het voorjaar heerlijke jonge preitjes verkrijgbaar, zo dun als een pink. Ze zijn te mooi om in stukken te snijden. Stoom ze eens in hun geheel en maak er een apart koud voorgerecht mee.

Bereiding: Trek het uitgedroogde en taaie buitenste blad (of bladeren) van de preitjes af en snijd de worteltjes weg. Kort ze aan de groene kant in tot een lengte van 22-25 cm. Leg de preitjes zoveel mogelijk naast elkaar in twee ruime en stapelbare Chinese groentestomers van bamboe; een groentestomer van ander materiaal kan natuurlijk ook worden gebruikt maar die worden nooit stapelbaar gemaakt en daarin moeten de preitjes dus in meerdere lagen worden gelegd. Doordat de preitjes jong en dun zijn kunnen ze zonder te breken iets gebogen worden zodat ze in de groentestomer passen. Stoom de preitjes met het deksel op de stomer gedurende 30 minuten, of tot ze bijtgaar en buigzaam zijn. Laat ze afkoelen en vorm van ieder preitje een gesloten cirkel zodat er als het ware een nestje ontstaat. Leg ze op een platte schaal en besprenkel ze met enkele eetlepels dressing, gemaakt van 1 deel rodewijnazijn, zout, gemalen peper en 3 delen olijfolie extra vergine. Laat ze een uurtje (liefst langer) marineren in de dressing en giet het surplus van de dressing vlak voor het serveren weg. Halveer de eieren overlangs en wip de dooiers er voorzichtig uit. Prak de dooiers fijn en vermeng ze met de ansjovisboter waarvoor het recept op 9 juni werd geplaatst. Breng het mengsel verder op smaak met zout en peper en vul hiermee de lege eierhelften. Wie geen ansjovisboter bij de hand heeft, die vermengt het dooierkruim met mayonaise en een beetje mosterd of kerriepoeder. Leg de gevulde eitjes in hun nestje en garneer ieder eitje met een kappertje. Serveer deze gevulde eitjes koel maar niet ijskoud en geef er toast bij van geroosterd dun brood in kleine driehoeken gesneden.

Morgen: tomatensorbet