Commissie overweegt gang naar het Hof

De Europese Commissie zal begin volgende week besluiten of Nederland voor het Europees Hof wordt gedaagd omdat er gisteren direct na het sluiten van de stembussen de verkiezingsresultaten zijn bekendgemaakt. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie, had Nederland begin deze week nog eens een keer nadrukkelijk verzocht te wachten met het openbaren van de uitslag totdat alle stembussen in Europa waren gesloten. Dit is op zondagavond tien uur.

Nederland staat op het standpunt dat de officiële uitslag pas aanstaande dinsdag door de Kiesraad wordt bekendgemaakt en er dus niet in strijd met de regels is gehandeld. Gisteren waren het de gemeenten die de resultaten hebben gepresenteerd. Als deze uitslagen bij elkaar worden opgeteld, wat is gebeurd door de verkiezingsdienst van het ANP, kan de uitslag overigens nauwkeurig worden vastgesteld.

Andere landen waar de Europese verkiezingen ook al eerder dan zondag plaatsvinden, zoals het Verenigd Koninkrijk en Ierland, publiceren de uitslag van hun land pas wel zondagavond na tien uur.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei vanmiddag dat het nu aan de Commissie is hoe er verder zal worden gehandeld. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week gebeuren als ook de verkiezingen in de andere EU-landen echter de rug zijn. Eerder was al vanuit de commissie gesuggereerd dat de zaak zal worden voorgelegd aan het Europees Hof. De uitspraak van het Hof zal slechts van invloed zijn op de volgende verkiezingen. Het is uitgesloten dat bij een veroordeling de verkiezingen in Nederland ongeldig worden verklaard.

Op de website van het Europees Parlement waar de uitslagen per land worden weergegeven, staat de Nederlandse uitslag niet vermeld. Op de pagina staat slechts de mededeling dat de resultaten op zondagavond bekend worden gemaakt.