Britse rente verder omhoog

De Bank of England, de Britse centrale bank, heeft gisteren het belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verhoogd tot 4,5 procent, de vierde verhoging binnen acht maanden.

Vorige maand ging de rente ook al met een kwart procentpunt omhoog. De laatste keer dat twee verhogingen zo kort na elkaar kwamen, was begin 2000.

De financiële markten hadden de renteverhoging zien aankomen. Analisten verwachten dat de rente in de loop van dit jaar verder zal stijgen tot 5 procent.

De centrale bank maakt zich vooral zorgen over het stijgen van de huizenprijzen. Die zijn ongeveer 20 procent hoger dan een jaar geleden. Hierdoor maken starters op de Britse woningmarkt nauwelijks kans om een huis te kopen. Overigens hebben de eerdere renteverhogingen de huizenmarkt niet kunnen afkoelen.

De Britse centrale bank vreest dat de sterke prijsstijgingen van onroerend goed de economie kunnen schaden. De bank is ook bang dat verder herstel van de wereldeconomie tot meer consumptieve bestedingen en een hogere inflatie zullen leiden. De industriële productie is onverwacht sterk gestegen. Woensdag werd bekend dat de Britse industrie in april 0,9 procent meer produceerde, de hoogste groei in twee jaar.

Het rentetarief dat nu verhoogd is, de basisrente, is het tarief dat de Bank of England aan commerciële geldverstrekkers in rekening brengt als die geld willen lenen. Banken en kredietverschaffers hanteren de basisrente als richtlijn voor de rente op hypotheken en andere leningen aan bedrijven en particulieren.