Borsato toont zelfspot in De Kuip

Rotterdam Centraal leed gisteren onder Marco Borsato's komst. Op perron zeven verzamelden drommen mensen zich al aan het begin van de avond om een plaats te bemachtigen in de speciale treinen die vertrokken naar De Kuip. Uit de speakers klonk Borsato's muziek, afgewisseld door de stem van een dame van de NS die de krioelende menigte in goede banen probeerde te leiden. Borsato bleek in staat om vijftigduizend mensen zo gek te krijgen zich in overvolle treinen te proppen. En dat in totaal zes avonden, want Borsato zong woensdagavond al voor de klanten van een telecombedrijf en zal volgende week nog eens driemaal op het podium staan.

Optreden voor enorme aantallen mensen is niet nieuw voor de zanger maar hij toonde zich gisteren allesbehalve blasé. ,,Wat de Olympische Spelen zijn voor sporters, is De Kuip voor zangers. Ik heb hier nachten over wakker gelegen'', vertelde hij het publiek. Borsato kwam op in een schotelantenne en zweefde aan onzichtbare touwen het podium op. Hij zong nieuwe, nog relatief onbekende nummers van zijn album Zien, dat in maart alleen op dvd uitkwam, maar wist heel goed hoe hij het publiek op kon zwepen met klassiekers als `Ik leef niet meer voor jou' en `Dromen zijn bedrog'.

In de band zaten onder anderen radio-dj Edwin Evers en Borsato's liedjesschrijver John Ewbank. Pianist Wibi Soerijabi zorgde voor een spectaculaire aftrap van het hoofdprogramma met een compilatie van Borsato-hits. Hij werd aangekondigd door een platpratende animatie van Borsato die zichzelf op de twee schermen naast het podium voorstelde als ,,Frans Borsato, de halfneef van Marco''. Een tikkeltje flauw, maar het filmpje zorgde voor een paar komische momenten toen de zanger commentaar gaf op ingezoomde videobeelden van bezoekers.

Zangeres Do zong haar deel in het duet `Voorbij' en mocht vervolgens haar eigen cover `Heaven' laten horen. Trijntje Oosterhuis zong eigen werk, Carel Kraayenhof bracht met zijn bandoneón voor een originele en prachtige versie van `Als jij maar naar me lacht' en rapper Ali B zorgde voor een trendy invulling van `Lentesneeuw'. De Kuip werd opgewarmd door Idols-winnaar Boris, Lois Lane, Veldhuis en Kemper en Lee Towers. Sterren van formaat, maar hun aanwezigheid was voor Borsato's show niet noodzakelijk. De zanger had voldoende charme, bekendheid, talent en het nodige sentiment om De Kuip in zijn eentje te vermaken.

Concert: Marco Borsato. Gehoord 10/6 De Kuip, Rotterdam. Herh: 12, 14, 16 en 17/6.