Adem in, adem uit

Ik ben in mijn leven al vaak van paarden of pony's gevallen. Talloze malen vloog ik over de nek van mijn pony als die weer eens weigerde om over de hindernis te springen.

Ooit bleef ik tijdens een bosrit met mijn knie achter een boom hangen, terwijl het paard waarop ik zat lekker doorgaloppeerde. De boswachter moest me toen uit de bladeren vissen. Maar nog nooit gleed ik zo knullig naar beneden als vorige week.

Een vriendin had me uitgenodigd om 's avonds een ritje te maken op het strand. Lekker naar de zonsondergang kijken. Maar de paarden die we hadden gehuurd waren veel groter dan ik gewend was. Ik kon niet eens over hun ruggen heen kijken. En ik had een stoeltje nodig om erop te klimmen.

Met mijn ene voet in de stijgbeugel en met mijn andere op de stoel, trok ik me aan het zadel omhoog. De buikriem, die door paardenmensen ook wel singel genoemd wordt, zat goed vast. Dat had ik net nog gecontroleerd. Maar waar ik niet op gerekend had, was dat het paard toen zijn adem heel diep had ingehouden. Precies op het moment dat ik mijn voet van de stoel haalde om met een sierlijke boog over het zadel te zwaaien, ademde hij uit. Daardoor werd zijn buik een paar centimeter dunner en kwam de singel dus heel los te zitten.

Opeens begon alles te bewegen. Het zadel ging schuiven. Terwijl ik naar beneden gleed, raakte ik het stoeltje, dat vervolgens omviel. En daar schrok het paard natuurlijk weer van. Ik lag al op de grond toen hij per ongeluk met zijn grote hoef op mijn voet stapte.

Ik schreeuwde zo hard dat mijn vriendin verschrikt de stal uit kwam rennen. Maar toen was het al te laat. Zodra het paard zijn voet optilde, begon de mijne te kloppen van de pijn. Ik kreeg mijn paardrijlaars nauwelijks uit, zo dik was-ie geworden. De dokter zei later dat ik geluk had gehad, want er waren geen botjes gebroken. Wel heeft mijn voet deze week alle kleuren van de regenboog gehad.

Paardrijden is een gevaarlijke sport, zei mijn moeder vroeger altijd. Ik vind dat wel meevallen. Het is eigenlijk net als met vliegen: het opstijgen en het landen zijn het engst. Als je eenmaal rijdt, gaat het wel.