Welkom bij de KPN Telecompetitie (Gerectificeerd)

De vlag kan uit in Alphen aan den Rijn, in Gouda, in Hilversum, in Wageningen, in Amsterdam. In al die gemeenten die de afgelopen jaren hun kabelnetwerk verkochten aan kabelreuzen als UPC, Essent of Casema. De gemeentes bouwden zwembaden, rotondes, dichtten de gaten op hun begroting of financierden er nieuwe woonwijken als IJburg mee. Maar de kabelabonnees draaien daar sinds kort alsnog voor op met de ,,geüniformeerde' tarieven die de kabeleigenaren doorvoeren. Televisiekijken is in veel gemeentes de helft duurder geworden.

Juist nu de verliesgevende kabelbedrijven eindelijk geld denken te gaan verdienen nodigt KPN zichzelf uit om – met de nieuwe Telecomwet in de hand – toegelaten te worden op het kabelnetwerk van UPC, Essent of Casema. Doel: ook tv-zenders aanbieden, maar dan goedkoper.

Met deze verrassende stap opent KPN een nieuwe fase in de rommelige liberalisering van de Nederlandse telecom. Een paar jaar geleden werd de discussie over liberalisering voor een groot deel bepaald door de verwachte komst van `decoders'. Daar is sindsdien weinig meer van vernomen. Om een paar andere historische mijlpalen te noemen: ooit werd KPN door toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Jorritsma gedwongen afstand te doen van kabeldochter Casema omdat Europese regelgeving de combinatie van telefoon en kabel niet zou accepteren. En waar kwam Casema al snel terecht? Bij France Telecom. KPN mocht wel zijn vaste telefoonnet behouden, ook toen de Nederlandse staat met miljarden te hulp schoot om het bedrijf overeind te houden. Als Laurens Jan Brinkhorst toen al minister was geweest, had hij er het vaste telefoonnet voor teruggeëist, zei hij onlangs.

Bij liberalisering hoort ook een toezichthouder. Tussen KPN en toezichthouder Opta woedt al jaren een verbeten strijd over van alles en nog wat. De Opta dwong KPN, in het kader van de marktwerking, om concurrenten tegen een redelijke prijs op zijn eigen netwerk toe te laten.

Klagen hielp niet. KPN opent nu zelf het offensief op een netwerk dat het niet bezit. Gelukkig hebben we in Nederland de Opta, hoorden we een KPN-bestuurder gisteren zeggen. De Opta moet inderdaad wel een goed verhaal hebben wil zij KPN de toegang tot de kabel ontzeggen.

De voormalige staatsmonopolist is in zijn nieuwe rol gegroeid. Of KPN het nu meent of niet, de actie disciplineert de kabelsector. De verweesde kabelabonnee krijgt in het monopolistische moeras toch nog hulp. Wie had ooit kunnen bevroeden dat het de KPN is die zich als hoeder van de vrije markt opwerpt.

Rectificatie

Kabelnet Gouda

In de Lux-column Welkom bij de KPN Telecompetitie (10 juni, pagina 13) staat dat Gouda zijn kabelnetwerk aan een groot kabelbedrijf heeft verkocht. Gouda behoort juist tot de minderheid van Nederlandse gemeentes die dit niet hebben gedaan.