WAT DOEN DE KINDEREN

ProevenOp ontdekkingreis door de wereldkeuken? Dat kan op 12 en 13 juni in het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Gerechten uit verschillende windstreken zoals Rusland, Amerika, Suriname, Indonesië en Japan kunnen op de steiger vanaf 10u30 geproefd worden. Op het VOC-schip Amsterdam wordt gekookt in de kombuis voor alle hongerige matrozen. Ook is er veel theater en muziek in het museum. Het Museumtheater speelt Land in zicht! en neemt de bezoekers mee op ontdekkingsreis (11u, 12u, 14u en 15u). Voor de allerkleinsten is er de voorstelling Voor Spek en Bonen (12u30 en 15u30). En twee keer per dag wordt het kanon van het VOC-schip Amsterdam afgevuurd tijdens een geschutsexercitie. Het muziekgezelschap De Blauwe Schuyt zorgt voor de vrolijke noot. En het 100 jaar oude stoomschip Christiaan Brunings maakt drie vaartochten door de haven.

Op ontdekkingsreis door de wereldkeuken op 12 en 13 juni van 10-17u in het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Toegang €7,50 voor volwassenen, t/m 17 €4 en t/m 5 jaar gratis, mjk geldig. Inl 020-5232222 of www.scheepvaartmuseum.nl

Op straat spelenTheatergroep Gajes zet de Delftse binnenstad letterlijk op stelten, met hun spetterende interpretatie van Alice in Wonderland zaterdagavond bij het straattheaterfestival De Mooi Weer Spelen Delft op de Grote Markt. Gajes belooft een spektakel met beelden, muziek en een lichtshow. Ook De Mooi Kinder Spelen staan in het teken van sprookjes met poppenspel van Olivia Bara, de rups die in circus theater Vladimir verandert in een wonderschone vlinder of de boekenkast die tot leven komt, compleet met pratende boeken, door het Franse gezelschap Les Zanimos. De jongerenafdeling Blikopener organiseert haar eigen multidisciplinair straattheaterfestival met acts, dans, stand-up-comedy, jongleren. Verder komt er een open plein voor straattheateracts.

De Mooi Weer Spelen op 11, 12 en 13 juni in Delft. Volledige programma op www.mooiweerspelen.nl

Versieren De Oostenrijkse kunstenaar/architect Hundertwasser hield niet van saaie, grijze huizen. Hij bedacht sprookjesachtige gebouwen. Vaak bekleedde hij de buitenkant met kleurige, gebroken tegeltjes (mozaïek). Mensen moeten hun huizen opvrolijken met kleur, bomen en planten, vond hij. Ook bedacht hij spannende namen voor zijn ontwerpen, zoals Spleetooghuis, Terrashuis en Spiraalhuis. In de Rotterdamse Kunsthal is nu een expositie over hem te zien en kinderen kunnen een Hundertwasser Kleurenspoor volgen. Met dit kleurenspoor kunnen ze door de tentoonstelling lopen en van alles te weten komen over de bijzondere kunstenaar en architect. In de zomervakantie staat er vanaf 3 juli ook een knutseltafel waar kinderen zelf een raam à la Hundertwasser kunnen versieren. De meegekomen ouders/docenten begeleiden zelf de kinderen. Het venster mogen ze meenemen naar huis.

Hundertwasser Kleurenspoor voor kinderen van 8 t/m 12 jaar van di t/m za van 10-17u en zo van 11 tot 17u, gratis bij de Kunsthal, Westzeedijk, Rotterdam. Versier je eigen raam voor kinderen vanaf 4 jaar vanaf 3 juli t/m 5 sept. Begeleiding verplicht. Res niet nodig. Toegang t/m 18 jaar gratis deze zomer; volwassenen €7,50. De activiteiten zijn gratis. Inl 010-4400300.

Kopje thee drinken In het Tropenmuseum Junior kunnen kinderen in de Kartinivleugel een vertelling beluisteren over Iran. Via een spiegelgang komen ze in het Alborzgebergte waar de vertelling wordt voortgezet onder muzikale begeleiding. Het verhaal is ook het thema waarmee in de workshop gewerkt gaat worden. Er kan kennis gemaakt worden met boekschilderkunst, tegelkunst en schoonschrijven. In het theehuis kunnen de kinderen thee op Iraanse wijze leren zetten en opdrinken. Uiteraard met koek erbij.

Start vertelling Paradijs & Co om 12u30-14u en 15u-16u30 op zater-, zon- en woensdagen. Tropenmuseum Junior, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Tel 020-5688233 of www.kit.nl. Entree volwassene €7,50, kinderen €5.75

Kleding ontwerpen De Kinderkunstzolder van het oude Stadhuis in Aalsmeer staat de komende zomermaanden in het teken van kleding. Op een tentoonstelling hangen bijzondere kleren, hoeden, schoenen, tassen en haardrachten. Sommige zijn echt heel lelijk en andere zou je zo aan willen trekken. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een workshop op woensdagmiddag 16 juni van 14 tot 15u30. uur. Samen met een ontwerpster maken kinderen van kleurrijke stof, glitter, goudverf en veren opvallende kleding, schoenen, tassen of hoeden.

Modeworkshop voor kinderen van 6 tot 12 jaar op 16 juni van 14-15u30 op de kinderkunstzolder van het oude stadhuis, Dorpsstraat 9, Aalsmeer. Inl 020-6737751. Kosten €7. De expositie is t/m 29 aug van do t/m zo 14-17u.

Labyrint maken Willem Kuipers zal 12 juni tijdens het Hortus-zomerweekend ( 12 en 13 juni) in de Leidse Hortus Botanicus een labyrint van touw maken. In de gangen van het labyrint zullen twee bomen, de paardekastanje en de Japanse notenboom, geplant in 1862, zijn opgenomen. Ook zal Willem Kuipers korte workshops geven voor kinderen en ouders waarin ze leren labyrinten te tekenen.

Workshops labyrint tekenen van 10-16u in de Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Inl 071-5277249 of www.hortusleiden.nl. Gratis toegang.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl