Voorkeur theater

Behouden Huysch

Theatergroep Oostpool speelt in een rondreizende tent de familievoorstelling Het Behouden Huysch, over de beroemde overwintering op de Noordpool van schipper Willem Barentsz en zijn mannen in 1567. De helden ontpoppen zich als verklikkers, huilebalken, lafaards en egoïsten. Schrijver Peer Wittenbols maakt van zijn kleingeestige personages aandoenlijke grote kinderen die door regisseur Ted Keijser de motoriek van clowns kregen.

12-20 juni Terschelling, Oerol festival. 23-27 juni Zwolle, festival De Stad Als Theater. Inl: 026-4459625 of www.oostpool.nl.

Marius, Fanny en César

Het Vlaamse collectief De Onderneming is terug in Nederland met de zomerse haventrilogie Marius, Fanny en César van de Franse schrijver Marcel Pagnol, over een jongen Marius die moet kiezen tussen zijn geliefde of de zee. De ruim vier uur durende komedie op de kade van Dordrecht wordt onderbroken door een maaltijd uit de Antwerpse volkskeuken. Ook schuiven de gasten aan bij de koffietafel van een begrafenis in het stuk.

18-20 juni 18u Dordrecht, kade naast Scheepswerf De Biesbosch, Maasstr, t.o. het Evenemententerrein. Inl 078-6397979 of www.kunstmin.nl

Spoken

Met de tragedie Spoken schreef de Noor Henrik Ibsen een gruwelijke tragedie over hoe gebeurtenissen uit het verleden een dwingende invloed hebben op het heden. Dirk Tanghe van de Paardenkathedraal maakt van Spoken een bijna vier uur durende, intens traag gespeelde voorstelling. Scène na scène wordt het beladen verleden van de hoofdpersonen onthuld. Het decor is veelzeggend: dichte muren; achter die muren houden zich de gillende spoken van het verleden schuil.

T/m 30 juni De Paardenkathedraal, Veeartsenijstr, Utrecht 030-2711414; www.paardenkathedraal.nl