VOORKEUR REGIO

HAARLEM

Siegfried Woldhek

Het SBK Kunstcentrum Haarlem toont deze maand portretten van schrijvers, politici en sporters van de tekenaar Siegfried Woldhek – geen onbekende voor de lezers van deze krant. In totaal zijn op deze verkoopexpositie 350 portretten bijeengebracht, waaronder originele tekeningen uit zijn album Knetterende Letteren.

Portretten van Siegfried Woldhek t/m 3 juli in SBK Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121. Di-vr 11-17u, do 19-21u, za 9-17u. Inl. 0235327895.

Logement Van Dijk

De Haarlemse toneelgroep het Volk speelt de eerste voorstellingen van het zelfgeschreven toneelstuk Logement van Dijk. In het logement maken wij kennis met drie bewoners en hun huisbaas. De drie blijken in het leven hun trekken behoorlijk thuis te hebben gekregen. In de goede traditie van Het Volk, zo belooft de groep, wordt het een ,,weemoedige en humoristische voorstelling over de uitzichtloosheid van het bestaan.''

11-26 juni 21u Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.toneelschuur.nl.

HEEMSTEDE

Opera

Het operagezelschap OPERA-tief brengt voorstellingen van de opera Iphigénie en Tauride van Gluck, een Grieks-mythologisch stuk uit 1779, verplaatst naar 2004 en de asielzoekersproblemen.

11 juni t/m 3 juli, 20u30 en op zondag 14u30 in de (oude) Intratuin, Zandvoortselaan 192. Inl. www.opera-tief.nl.

LEIDEN

De broertjes

Frank Groothof behandelt Wagners Ring des Nibelungen zoals hij alle opera's behandelt die hij de afgelopen jaren met veel flair aan een jong publiek voorstelde. Samen met broer René Groothof bewerkte hij het verhaal, liet Nederlandse liedteksten schrijven en giet de muziek met de paplepel mee naar binnen. Het verhaal zit stevig verpakt in een raamvertelling over twee spelende broertjes. Deze typische Groothof productie is een ietwat rommelig acteerfeestje met veel spelplezier.

De broertjes en de strijd om de ring 13 juni 14u30 uur Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163888 of www.leidseschouwburg.nl.

Demonen

Het Nationale Toneel brengt een van Lars Noréns variaties op Albees Wie is er bang voor Virginia Woolf? Een echtpaar houdt het huwelijk gaande met permanente ruzie en treiterij. De buren dienen als toeschouwers, als boksbal en worden uiteindelijk ook aangestoken. Dit psychologisch drama geeft de acteurs de ruimte om veel uit de kast te halen. Voor u schitteren: Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Roef Ragas.

Demonen op vr 11 juni in de Leidse Schouwburg Inl 071-5163888 of www.nationaletoneel.nl

WEESP

Porseleinroute

Het Rijksmuseum in Amsterdam bezit een schitterende collectie Weesper porselein uit de 18de eeuw. Nu het Rijksmuseum gesloten is, is deze collectie tijdelijk uitgeleend aan het Gemeentemuseum van Weesp. De bruikleen die hier vanaf zaterdag te zien is, was aanleiding voor het organiseren van De Hollandse Porseleinroute, een manifestatie van het museum in Weesp, het Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht (waar vanaf 1 juli een expositie wordt gewijd aan de productie van het Loosdrechts porselein) en het expositiecentrum Aemstelle in Amstelveen, dat deze zomer (vanaf 2 juli) Amstel porselein toont.

De Hollandse Porseleinroute, Weesp-Loosdrecht-Amstelveen. Gemeentemuseum Weesp, Nieuwstraat 41 Weesp, 12 juni t/m 12 sept, di-vr 9u30-16u30, za en zo 13u30-16u30 Inl. www.weesp.nl

Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht. 1 juli t/m 30 sept. Di t/m do 10-17 u, za en zo 12-17 u. Inl. www.sypesteyn.nl

Aemstelle, Amsterdamseweg 441, Amstelveen, 2 juli t/m 5 sept. Wo-vr 14-17u, za en zo 13-17u. Inl. www.amstelveen.nl

ZAANDAM

Orgeldag

De Zaanse orgeldag begint 12 juni 10u30 in de St. Bonifatiuskerk, Oostzijde 12, Zaandam. Daarna gaat de tocht met uitleg en optredens naar de Doopsgezinde Vermaning, de Kogerkerk in Koog aan de Zaan en het Apostolisch Gentootschap in Zaandijk.

Zaanse Orgeldag 12 juni vanaf 10u30 in de St. Bonifatiuskerk. Deelname €8. Inl 075-6175168