VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Gillian Wearing

Achter het masker van een kindergezicht beweegt een kwabbig hoofd dat een verhaal vertelt. De verhalen in Trauma van Gillian Wearing (1963, GB) verschillen, maar ze gaan alle over incest en kindermishandeling. Wearing, een van de succesvolle Young British Artists zegt gefascineerd te zijn door de manier waarop mensen zich uiterlijk tonen en datgene wat zich erachter afspeelt. Ook in Lindsey (2003) roept Wearings sobere, ingetogen beeldtaal een groot Beckettiaans drama op.

Gillian Wearing t/m 20 juni in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u.

Situaties

In slowmotion glijdt de camera langs betonmolens, net opgeleverde rijtjeshuizen, prille boompjes. Het mozaïek van alledaagsheden krijgt een gezicht in een serie stills in Situaties in Museum De Paviljoens. Juist door die `het museum komt naar je toe'-benadering werkt dat. Het museumaanbod sluit direct aan bij de leefomgeving. Sterker nog: die leefomgeving is voedingsbodem, expositieruimte en klankbord tegelijk. Als Situaties iets moet zijn dan dan is het een spiegel voor de stad.

Situaties t/m 4 juli in Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3, Almere. Wo t/m zo 12-17u, do en vr 12-21u.

Chen Zhen

Zen Garden is gigantisch. Boven de zes, zeven meter hoge ommuring torenen lichtgevende ingewanden uit – zo groot als volgroeide bomen. Helaas is Zen Garden nooit gebouwd. Voordat de Chinese beeldend kunstenaar Chen Zhen zijn meditatietuin kon realiseren, overleed hij. Bezoekers van de expositie Dancing Body/Drumming Mind, het eerste grote overzicht van Chens werk in het GEM, moeten het daarom doen met een maquette; ook indrukwekkend.

Chen Zhen - Dancing Body/Drumming Mind t/m 15 aug in GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di-zo 12-20u.

Schildersdorpen

Vanaf het midden van de negentiende eeuw ontdekten kunstenaars overal in Europa `bezielde dorpen', met Barbizon als bekendste voorbeeld. Nederland bleef niet achter. Op een expositie in het Singer Museum in Laren wordt werk getoond uit veertien Nederlandse plaatsen die `schildersdorpen' werden. Sommige met een internationale faam, zoals Volendam, en andere, zoals Kortenhoef, die minder beroemd werden uit de periode van circa 1840 tot 1940. Een dorp als Laren trok naast schilders ook schrijvers en wereldverbeteraars, en allemaal trokken ze, na de artiesten, ook toeristen. Oosterbeek was Nederlands eerste schildersdorp; de schilderijen die kunstenaars als Koekkoek en Bilders er maakten zijn nog ouderwets-romantisch. Van het natuurschoon is ook nu nog steeds veel overgebleven, en dat wordt op de tentoonstelling gedemonstreerd met grote kleurenfoto's (één uit de omgeving van elk schildersdorp). Het zijn bijzondere, bijna surrealistische, scherp-verstilde foto's. Op de expositie zijn gelukig veel onbekende schilderijen, afkomstig uit particuliere collecties of kleine musea. Net als in werkelijkheid heeft ook op de tentoonstelling ieder dorp zijn eigen sfeer. Mooi is bijvoorbeeld Hattem, met een prachtig IJssellandschap van Jan Voerman sr. en twee fraaie gezichten op het dorp van de relatief onbekende schilders Luite Klaver (1861) en R.S. Bakels (1913). Bij sommige dorpen is bewust gekozen voor een speciale periode, zoals in Domburg, waar de nadruk ligt op naar abstractie neigende werken van Toorop, Mondriaan en Jacoba van Heemskerk.

Schildersdorpen in Nederland t/m 29 aug in het Singer Museum Laren, Oude Drift 1. Di t/m zo 11-17 uur. En verder

Vlaamse pracht uit de 16de en 17de eeuw, Bonnefanten Mus, Av Ceramique, Maastricht. Di-zo 11-17u; Rosemin Hendriks: tekeningen 1997-2004 t/m 27 juni en

Fritz Wotruba en de Weense avant-garde Klimt, Schiele, Klee t/m 4 juli Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u;

In Brazilië met Albert Eckhout t/m 27 juni Mauritshuis, Korte Vijverberg, Den Haag. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Anja de Jong, Borderland; Oliver Boberg, Sites and Night Sites t/m 13 juni in Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43. Di t/m zo 12-20u.