Voorkeur Amsterdam

Anne Frank

EXPOSITIE

Op 12 juni zou Anne Frank 75 jaar zijn geworden. Behalve het wereldberoemde dagboek dat zij bijhield toen ze met haar familie was ondergedoken in `het Achterhuis', zijn er ook veel foto's van haar bewaard gebleven.

Het Fotografie Museum Amsterdam (FOAM) herdenkt haar geboortedag vanaf komende zaterdag met een expositie die is samengesteld uit de foto-albums van de familie Frank. Anne's vader, Otto Frank, was een enthousiast amateurfotograaf die alle memorabele momenten uit het leven van zijn dochters vastlegde: hun eerste stapjes, tochtjes naar buiten en partijtjes.

Behalve die familiekiekjes maakte hij ook foto's waarin hij experimenteerde met licht, met de weergave van zijn eigen schaduw en met reclamefotografie. Op de expositie, die werd samengesteld door gastcurator Victor Levie, zijn een aantal foto's te zien die nooit eerder zijn getoond.

Anne Frank en familie. Foto's van Otto Frank. Vanaf zaterdag 12 juni in FOAM, Keizersgracht 609. Dag 10-17u, do en vr 10-21u, t/m 12 sept. Inl 020-5516500 of www.foam.nl

Gereedschapskist

VEILING

Liefhebbers van Rietveld kunnen bieden op zijn gereedschapskist die hij in 1924 aan zijn timmerman schonk op de veiling 20ste Eeuwse Toegepaste Kunst bij Christies. Ook worden twee Rietveldstoelen geveild; uit Museum Thonet komen meubelen van Thonet onder de hamer en ook een verzameling avant-garde ontwerpen door o.a. de Wiener Werkstätte en Willem Penaat.

Veiling bij Christies, C. Schuytstraat 57, 15 juni 14u; kijkdagen: 11, 12, 13 juni 10-17u en 14 juni 10-16u. Inl 020-5755262 of www.christies.com

Video-installatie

BEELDENDE KUNST

In de Grote Synagoge, die na de renovatie tijdelijk leeg staat, toont het Joods Historisch Museum deze maand de video-installatie Trembling Time van de Israëlische kunstenares Yael Bartana (1970).

De ruim zes minuten durende video toont hoe op een snelweg bij Tel Aviv een minuut stilte in acht wordt genomen tijdens de Memorial Day in Israël.

Trembling Time, video-installatie van Yael Bartana in de Grote Synagoge t/m 4 juli in het Joods Historisch Museum, JD Meijerplein 2-4. Dag 11-17u.

Levende Stemmen

MUZIEK

Het Institute for Living Voice presenteert in het Holland Festival een reizend stemmenproject van artistiek leider David Moss met medewerking van o.a. het beroemde Hilliard Ensemble, Viviane de Muynck, Han Buhrs en Nona Hendryx. Het project wil de grenzen tussen entertainment, klassieke, experimentele en traditionele zangtechnieken doorbreken.

11 juni 21u Paradiso; 19 juni 21u Bimhuis, 20 juni Roots Open Air, Oosterpark. Symposium: 12 juni in De Balie. Inl www.Hollandfestival.nl

Spartacus

THEATER

In Spartacus van Rob de Graaf verplaatst toneelgroep Nieuw West de fascistoïde waarden van het oude Sparta naar een Noord-Hollands vissersdorp waar leider Kees Veerman (Kees Hulst) een groep kansarme jongeren drilt, in Volendammer broeken en met ontbloot bovenlijf. Eén jongen, Spartacus, komt in opstand en pleit voor de zachte krachten. Kees Hulst speelt de Grote Leider prekend, snerend en meesterlijk manipulerend.

T/m 12 juni Frascati, Amsterdam. Inl: 020-4636721 of www.nieuwwest.com.