VERVOLG BEELDENTUINEN

Winterswijk

Beeldentuin De Stegge

Aan het einde van een zandpad, aan de noordrand van Winterswijk, ligt beeldentuin De Stegge. De tuin, aangelegd door landschapsarchitect Peter Lubbers, en de bijbehorende galerie herbergen abstracte en figuratieve kunst in allerlei materialen: brons, keramiek, edelmetaal, aluminium, hardsteen, marmer en roestvrijstaal. Er is werk te zien van zo'n dertig kunstenaars, onder wie Trinette van Schijndel (die heel subtiele gedenkkunst en urnen maakt), Marijke in den Bosch (bekend van haar plompe, maar o zo mooie vrouwenfiguren die luisteren naar namen als Bets, Suus en Cobie) en Lies Arnold Aerts (abstracte figuren).

Beeldentuin De Stegge, Steggemansweg 1, Winterswijk. Open: t/m 5 sept. Wo, vr, za, zo 13-18u en op afspraak (2 juli gesloten). Tel 0543-521034/06-51959752. Website: www.destegge.nl. Entree: €4.

Groenlo

Huijs Basten Asbeck

In het hart van het Gelderse vestingstadje Groenlo ligt de beeldentuin van het 17de-eeuwse rijksmonument Huijs Basten Asbeck. De tuin van 6900 vierkante meter, die deels wordt omsloten door de oude stadswal, biedt plaats aan een twintigtal beelden uit diverse Afrikaanse landen. Bij mooi weer kan de bezoeker thee, koffie en home-made taarten nuttigen in de tuin. Als het weer wat minder is, kan dat in de serre. In het huis zelf zijn wisselende tentoonstellingen te zien van overwegend moderne kunst uit (west-)Afrika, zoals beelden, schilderkunst en keramiek.

Huijs Basten Asbeck, Nieuwestraat 20, Groenlo. Open: t/m okt do t/m zo 13-17u. Ook op afspraak. Tel 0544-466617. Website: www.huijsbastenasbeck.nl. Entree: gratis

Rucphen

Dom' Arte

Het is niet goed te verklaren waarom beeldentuin Dom' Arte, nabij het Brabantse Roosendaal, zo onbekend is bij het grote publiek. Galeriehoudster Gerry Broos wijt het aan een gebrek aan publiciteit – ,,maar daar heb ik zelf dan ook weinig gevoel voor'. De in 1996 geopende beeldentuin biedt mooie vergezichten en een keur aan bekende en minder bekende kunstenaars. Zoals de Duitser Trak Wendisch, van wiens prachtig afgewerkte bronzen figuren een sterke emotionele geladenheid uitgaat. Iedere kunstenaar heeft zijn of haar eigen hoekje, waardoor je al gauw een lijn in hun werk gaat ontdekken. Kijk vooral ook even binnen rond.

Naam: Dom' Arte, Langedijksestraat 3, Rucphen (bij Roosendaal). Open: t/m 25 juli, do/vr 11-17u en za/zo 14-17u. Tel 0165-563415. Website: www.galeriedomarte.nl. Entree: gratis

Nieuweschans

De Kazerne

Veel beeldenliefhebbers zullen zich beeldenpark Bronneger, in het Drentse Bronnegerveen, nog wel herinneren. Een prachtig park, in een bosrijke omgeving. Galeriehouder Frans Boersma verruilde Bronnegerveen enkele jaren geleden voor het Groningse dorpje Nieuweschans en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de tuin bij eerste aanblik wat tegenvalt. De beelden staan opgesteld op het binnenplaatsje van een voormalige kazerne, waar van begroeiing niet echt sprake is. Maar de hoogwaardige collectie maakt veel goed. Caius Spronken is een van Boersma's persoonlijke favorieten, maar ook het homo-erotische werk van Marcel Joosen verkoopt volgens hem goed. Op een steenworp afstand van De Kazerne ligt een luxueus Kurort – voor wie de terugreis nog even uit wil stellen.

De Kazerne, Molenstraat 5, Nieuweschans. Open: t/m 29 aug, do t/m zo van 13-17u. Tel 0597-530737. Website: www.wiekxx.nl. Entree: gratis