Vaccin peuters op

Het kinkhoestvaccin voor vierjarigen is momenteel door een productiefout niet leverbaar. Pas aan het eind van het jaar beschikt het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) weer over voldoende voorraad. Het gevolg is dat tienduizenden kinderen dan opnieuw moeten worden opgeroepen voor inenting. Het NVI en farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline, dat het vaccin levert, zijn het nog oneens over de schuldvraag.

,,Glaxo levert ons één keer per jaar 150 liter, die wij verpakken in 200.000 doses'', zegt Ben van der Zeijst, wetenschappelijk directeur van het NVI. Glaxo controleert die doses weer. ,,Glaxo is eindverantwoordelijk voor het product, omdat zij de registratiehouder zijn. Bij sommige monsters constateerden ze een afwijkende zuurgraad. Het effect daarvan op de werkzaamheid is onbekend. Driekwart van de partij is waarschijnlijk gewoon in orde. Het is nog onduidelijk in welk deel van het proces het probleem is opgetreden.'' Een woordvoerster van Glaxo reageert: ,,Wij hebben aan ons contract voldaan''.