Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de geschiedenis van de wedstrijd Nederland-Duitsland van de afgelopen dertig jaar en de WK-finale van 1974 door de ogen van winnaar Bernd Hölzenbein. Verder een portret van de modetweeling Truus en Rita Spijkers die in New York en Japan wereldberoemd zijn. En de opkomst, peilingen en prognoses van de Europese verkiezingen. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Aandacht voor de doop van prinses Amalia en het Nederlandse koningshuis dat in Argentinië alle aandacht krijgt. Verder de Europese verkiezingen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Uitslag Europese verkiezing. Uitslag van de opiniepeiling en opkomst van de verkiezing in Nederland met reacties van o.a. staatssecretaris Atzo Nicolaï. Rond 21.10u. worden de eerste uitslagen verwacht. Het vervolg en voorlopige einduitslag zijn later op de avond te zien op Nederland 3 met het slotgesprek tussen Bos (PvdA), Van Aartsen (VVD) en Verhagen (CDA). Ned.1, 21.00-21.37u. & Ned.3., 22.20-23.20u.

Uitvaart Ronald Reagan. Rechtstreekse uitzending van de staatsbegrafenis van de oud-president van de VS Ronald Reagan. Morgen, Ned.2, 17.00-19.25u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Complot op de Waddenzee. Al meer dan tien jaar hebben ministers, politici en milieuactivisten weten te voorkomen dat er gaswinning plaatsvindt onder de Waddenzee. Maar nu staat het toch te gebeuren. Milieugoeroes, wetenschappers, bestuurders en gaswinners komen met een plan waar niemand `nee' tegen kan zeggen. Ned.3, 21.15-22.00u.

The other final. Spelers van de voetbalelftallen van Bhutan en Montserrat worden in 2002 gevolgd bij de voorbereiding op de alternatieve WK-wedstrijd tussen de twee laagst geklasseerde voetballanden ter wereld. Ned.1, 22.52-23.58u.

EK VOETBAL

Villa BVD. Gast is o.a. Arjan Erkel die een Zwitserse missie van Artsen Zonder Grenzen in Dagestan leidde tot hij op 12 augustus 2002 door onbekenden werd ontvoerd. Op 11 april j.l. kwam hij vrij. RTL4, 22.40-23.45u.

MISDAAD

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Laatste uitzending van dit seizoen met terugblikken op enkele spraakmakende uitzendingen zoals de Baarnse moordzaak en `Mabelgate'. SBS6, 20.30-21.40u.

FILM

Six Days, Seven Nights (Ivan Reitman, 1998, VS). Romantische avonturenkomedie voor het hele gezin. Dranklustige vrachtpiloot Harrison Ford en jonge damesbladredactrice Anne Heche stranden op onbewoond eiland. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Freejack (Geoff Murphy, 1992, VS). Veelbelovend gegeven wordt nauwelijks uitgebuit in sciencefiction-achtervolgingsthriller. Verongelukte autocoureur Emilio Estevez wordt ontvoerd naar het New York van 2009, om te dienen als donorlichaam voor een naar een gezond omhulsel smachtend brein. Veronica, 20.30-22.30u., met reclame.

Se7en (David Fincher, 1995, VS). Voormalige reclamefilmer Fincher maakte een geforceerd vormgegeven formule-film waarin rechercheur Morgan Freeman en zijn jonge collega Brad Pitt op zoek zijn naar verknipte seriemoordenaar die overtreders van een der zeven hoofdzonden genadeloos pleegt af te straffen. Gewichtigdoenerij over het Kwaad. Net5, 22.25-0.45u.

.Trois hommes et un couffin (Coline Serreau, 1985, Fr.). Verrassend intelligente en hartverwarmende komedie over drie zorgeloze would be Casanova's die plotsklaps de zorg krijgen over een zes maanden oude baby die een van hen verwekte. TV5, 22.30-0.05u.

Léon (Luc Besson, 1994, VS). Hollywooddebuut van de Franse regisseur van Subway, The Big Blue en The Fifth Element werd een modieus sprookje over de relatie tussen de analfabete huurmoordenaar Jean Reno en zijn voorlijke 12-jarige buurmeisje Natalie Portman wier familie werd afgeslacht door de zwaargestoorde rechercheur Gary Oldman. Veronica, 22.30-0.30u., met reclame.

.Clockwise (Christopher Morahan, 1985, G.B.). Licht tegenvallende komedie met John Cleese als een schoolhoofd dat zijn aangeboren onhandigheid verbergt achter punctualiteit. Wanneer hij de trein naar een belangrijke vergadering mist, volgt een escalatie van tegenslagen. Canvas, 23.35-1.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met operazanger Marcel Reijans die pas na de studie politicologie met zang begon. Radio 1, 19.04-20.00u.