Talent Dekker wint nationale titel tijdrijden

Thomas Dekker, die geldt als een van de grootste wielertalenten van Nederland, is gisteren in Bergeijk Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Bij de vrouwen legde Mirjam Melchers beslag op de titel.

Dekker loste gisteravond op het 55 kilometer lange parcours de hoge verwachtingen in. Hij versloeg ploeggenoot Joost Posthuma, die tweede werd, en ervaren coureurs als Bart Voskamp (derde) en Maarten den Bakker (zestiende). De 19-jarige renner uit het Noord-Hollandse Dirkshorn baarde al in zijn juniorentijd opzien met een flinke reeks ereplaatsen en zette die lijn bij de beloften voort. In die categorie won hij enkele grote rittenkoersen en werd hij derde bij de wereldkampioenschappen (rit in lijn). Afgelopen maand toonde hij wederom zijn talent door Olympia's Tour op zijn naam te schrijven. Zijn werkgever Rabobank beloonde hem daarvoor met een profcontract, dat begin volgend jaar ingaat.

Door die overeenkomst mocht Dekker tijdens de NK tijdrijden starten bij de professionals. De wielerbond verleende hem dispensatie. Terecht, niemand kon gisteren ook maar in de buurt komen van Dekker. Posthuma moest ruim een minuut toegeven. ,,Ik ben heel tevreden'', sprak Dekker koeltjes.

Langs de kant had ook bondscoach Gerrie Knetemann aandachtig toegekeken. De oud-wielrenner had vooraf aangekondigd dat hij, indien Dekker goed zou presteren, zich sterk zou maken voor een olympisch startbewijs. De coureur doorstond de test met verve en mag zich dus opmaken voor zijn olympisch debuut. ,,Daar heb ik nog niets van gehoord'', verweerde Dekker zich. ,,Als ik inderdaad naar Athene mag, moet ik dat wel snel weten. Want nu past dat helemaal niet in mijn programma. Dat is namelijk afgestemd op de WK, later dit jaar. Want ik kan wereldkampioen worden, dat weet ik.''

Voorlopig zal `de jonge Dekker' nog niet dromen van Athene. Alle toespelingen op zijn eventuele deelname aan het grootste sportevenement ter wereld, wuift hij laconiek weg. ,,Er is maar één man die dat bepaalt. En dat is Knetemann.'' Pas na enig aandringen erkent Dekker dat de Spelen ,,hartstikke mooi'' zijn. ,,Maar ik kom daar niet in aanmerking voor het podium. Daarom leven de Spelen ook niet zo bij mij. Ik wil namelijk altijd winnen, en dat kan in Athene niet. Ik denk dat ik tussen de vijftiende en de vijfentwintigste plek kan eindigen. Of ik dan wel wat in Griekenland te zoeken heb? Er zijn geen betere tijdrijders in Nederland. Ja, Erik Dekker. Maar die wil zich richten op de wegrit.''

Bij de vrouwen lijkt Mirjam Melchers met haar overwinning op het 27,7 kilometer lange parkoers haar deelname aan de olympische tijdrit te hebben veiliggesteld. Aangezien Leontien van Moorsel-Zijlaard (die het NK liet schieten) heeft aangegeven dat ze in Athene niet zal starten bij de race tegen de klok, was Melchers al de voornaamste kandidate. ,,Ik ben voor dit NK expres thuisgebleven'', zei de Nederlands kampioene. ,,Het was voor mij belangrijk om weer eens alles uit de kast te halen.''

De 28-jarige klassementsrijdster reed de afgelopen weken onder haar gebruikelijke niveau en besloot daarom een buitenlandse stage af te werken: ,,Ik heb drie weken op een bergtop in Spanje gezeten. De rust en hoogte hebben me goed gedaan.'' Dat werd tijdens de NK tijdrijden duidelijk. Melchers was 45 seconden sneller dan haar voornaamste concurrente Loes Gunnewijk. De pas 18-jarige Loes Markerink werd derde.