Stadsjeugd luistert FunX

Jongeren in de vier grote steden luisteren het liefst naar het publieke radiostation FunX. Het laat daarmee commerciële concurrenten als Radio 538 (18 procent) en Yorin FM (10 procent) achter zich.

Bijna eenderde van de jongeren tussen de 15 tot 25 jaar stemt dagelijks af op deze zender die alleen in de grote steden een FM-frequentie heeft. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Interview NSS onder een representatieve groep van 2.000 stadsjongeren. Het publieke popstation 3 FM scoort laag in de steden: 5,1 procent.

FunX bestaat sinds begin 2003 en richt zich op grotestadsjongeren; autochtoon en allochtoon. De zender draait een mix van muziekstijlen zoals latin, hiphop, R&B, suripop, Arab, en turkpop. Luisteraars hebben zelf via internet invloed op de muziek die gedraaid wordt. De uitkomsten van het onderzoek zijn voor FunX aanleiding te onderzoeken of ook uitgezonden kan gaan worden in kleinere steden als Arnhem, Groningen en Enschede. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Funx en de Publieke Omroep. FunX is nog niet opgenomen in het reguliere luisteronderzoek (CLO), dat wordt uitgevoerd door Intomart. Volgens Interview NSS was apart onderzoek ook nodig omdat ,,stadsjongeren met een andere etnische achtergrond'' ondervertegenwoordigd zijn in het panel van CLO. Nies Marseille van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van Publieke Omroep erkent dat het panel van het reguliere onderzoek te `wit' is, maar zegt dat het een grote investering vergt om meer allochtonen te werven. Adverteerders zouden geen druk uitoefenen om dat gedaan te krijgen.

FunX wordt gefinancierd met belastinggeld. Tot 2007 krijgt het station jaarlijks een miljoen euro van het ministerie van OCW en eenzelfde bedrag van de vier grote steden. Staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) wil dat FunX samen gaat werken met het nieuwe urban-muziekstation dat Publieke Omroep aan het oprichten is. Dit station, dat Colorful Radio als werktitel heeft, zendt uit via de kabel. Zij mogen van de staatssecretaris niet met elkaar concurreren omdat ze beide met publiek geld worden gefinancierd.

Publieke Omroep is sinds ongeveer een half jaar in gesprek met de zender FunX over samenwerking. Een woordvoerder zegt dat er nog een aantal hobbels genomen moet worden. ,,Iedereen wil natuurlijk zijn eigen identiteit behouden. Maar dit onderzoek bevestigt nog eens hoe goed Funx het doet en hoe belangrijk samenwerking is.''