Remkes wist niets van terreurgroep

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) was niet op de hoogte van informatie dat er in Nederland mogelijk een terreurgroep heeft klaargestaan om aanslagen te plegen. Hij moest gisteren uit de media vernemen dat een van de hoofdverdachten van de terreuraanslagen in Madrid van 11 maart Nederland noemde als een van de doelwitten van Al-Qaeda.

Dat nieuws was afkomstig uit de transcriptie van een afgeluisterd telefoongesprek van de man, waaruit de Italiaanse krant La Repubblica en de Spaanse krant El País citeerden. Zij wisten de inhoud van de telefoontap te achterhalen na de arrestatie, afgelopen maandag, van Ahmed Rabbei Osman al-Sayed. Die werd in Italië opgepakt, zijn gesprekspartner in België.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wilde vanochtend niet ingaan op de vraag of de AIVD wel eerder was geïnformeerd. Volgens een woordvoerder van Remkes is de minister gistermiddag op de hoogte gesteld van de inhoud van de telefoontaps. De AIVD moet signalen van concrete dreiging onmiddellijk doorgeven aan de minister. ,,Op basis van informatie die de AIVD gisteren aan de minister heeft verstrekt, was daar geen sprake van'', aldus een woordvoerder van Remkes.

Tweede-Kamerlid Wilders (VVD) wil van Remkes weten of de Spaanse en Italiaanse veiligheidsdiensten de AIVD tijdig op de hoogte hebben gebracht van de inhoud van het afgeluisterde gesprek. Ook wil hij weten of het klopt dat er op dit moment nog steeds iemand klaar staat om een terroristische aanslag in Nederland te plegen.

Al-Qaeda: pagina 6

REMKES: pagina 7