PvdA en CDA nek- aan-nek

De Europese verkiezingen kunnen nog spannend worden voor het CDA en de PvdA. In de laatste peiling van gisteravond vochten zij nek-aan-nek voor de overwinning. De PvdA staat met 25,5 procent 0,6 procent hoger dan het CDA. De VVD blijft ver achter met 16 procent en D66 zou met 2,7 procent nog geen zetel halen. Dit blijkt uit de meting die Interview-NSS hield onder achthonderd kiesgerechtigden.

Maar de voorspellingen lopen uiteen. De verkiezingen onder middelbare scholieren, die gisteren besproken werd, voorspelde dat de PvdA zou winnen met 25,8 procent. Het CDA bleef in die peilingen achter met 10,2 procent. De scholierenverkiezingen geven een aardige indicatie, maar voor beide partijen geldt dat scholieren hier structureel minder op stemmen dan volwassenen. De VVD en D66 kregen hier respectievelijk 12,8 en 5,8 procent van de stemmen.

D66 kan ook hoop putten uit de adviezen die de stemwijzer de afgelopen weken heeft gegeven. Daaruit blijkt dat ruim 20 procent van de half miljoen zwevende kiezers voor D66 zal kiezen. Misschien levert dat genoeg op voor een zetel. Ook de LPF, landelijk op 2,3 procent van de stemmen, wint volgens de stemwijzer.