OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Holland Festival

De Russische regisseur Anatoli Vassiliev brengt op het Holland Festival Médée Matériau, een monoloog van Heiner Müller over Medea, de vrouw die haar vaderland verlaat voor een man die haar afdankt. Uit wraak doodt zij hun kinderen. De Franse actrice Valérie Dréville speelt de monoloog naakt op een stoel.

T/m 14 juni Bellevue, Amsterdam. Inl. 020-5305301 of www.hollandfestival.nl

DANS

Holland Festival

Voor het eerst sinds jaren staat het Nationale Ballet weer op het Holland Festial, met Body/Voice. Krzysztof Pastor maakt een nieuw ballet op muziek van Händel, Verdi, Mozart en Monteverdi, aaneengesmeed door Bob Zimmerman en uitgevoerd door Holland Symfonia en het Koor Nieuwe Muziek. Artistiek leider Ted Brandsen maakt een ballet voor 25 dansers op nieuwe muziek van Merlijn Twaalfhoven.

15-20 juni Muziektheater, Amsterdam. Inl. 020-6255455 of www.hollandfestival.nl

BEELDENDE KUNST

De Wereld volgens Kim Jong Il

Vastberaden kaken en priemende blikken onder fier wapperende vlaggen. En dat alles getoond vanuit kikvorsperspectief zodat de kijker zich extra klein voelt in de aanblik van zoveel heldhaftigheid. De 150 gouaches en 135 schilderijen van Noord-Koreaanse makelij die vanaf 12 juni in de Kunsthal te zien zijn, zijn oorspronkelijk gemaakt voor openbare gebouwen en hotels. En uiteraard verheerlijken ze leider Kim Jong Il net zo hard als dat ze de Amerikaanse aartsvijand verketteren.

12 juni t/m 29 aug in De Kunsthal, Westzeedijk, Rotterdam.

MUZIEK

Riccardo Chailly

Na zestien jaar neemt chef-dirigent Riccardo Chailly morgen afscheid van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het concert in het Concertgebouw met de Negende symfonie van Mahler is uitverkocht, maar wordt rechtstreeks uitgezonden via Ned. 3 en Radio 4. Het is ook te zien op een videoscherm op het Museumplein, vanaf 17u30 voorafgegaan door de Chailly-film van Frank Scheffer.

Afscheid Riccardo Chailly: 11 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

POP

Red Hot Chili Peppers

Vrij kort na de vorige keer toen ze eigenlijk al een Greatest Hits-concert gaven treden de Red Hot Chili Peppers nu weer op in de Arena. Vorig jaar in de Ahoy was hun specialiteit de opgewonden blanke funk, een dieptepunt van een band die de laatste jaren uitblinkt in softe ballades van het kaliber Under the bridge en By the way. Waarmee de metamorfose van beruchte naaktlopers in een gewone popgroep nu bijna voltooid is.

16 juni 19u Arena, Amsterdam ZO. Inl 020-3111333.