Nederlanders kiezen europarlementariërs

Ik stem altijd

Tienke van Hasselt-Korthals Altes (59) gaat altijd stemmen. ,,Ik bekijk wel elke keer opnieuw welk partijprogramma me het meeste aanspreekt. Ik ben een zwevende kiezer'', zegt ze, als ze vanochtend uit congrescentrum De Eenhoorn in Amersfoort, haar stembureau, komt.

,,Ik heb in de krant zo'n tabelletje bekeken met de standpunten van alle partijen en op basis daarvan mijn stem bepaald.'' De oprukkende bureaucratie staat haar het meeste tegen aan Europa. ,,Ik vind Europa veel te ondoorzichtig. Dat zou veel transparanter kunnen. Je kunt nu als kiezer nauwelijks invloed uitoefenen op het beleid.''

Vrijwel vanzelf kwam ze uit bij de partij van `klokkenluider' Paul van Buitenen, Europa Transparant. ,,Niet dat ik die partij nou zo vertrouw, maar het is wel een tegenstem. En die Van Buitenen staat tenminste op tegen de ondoorzichtigheid van Europa.''

Ze heeft wel nog even getwijfeld of het wel verstandig is om op de nieuwe partij van Van Buitenen te stemmen. ,,Je loopt natuurlijk het risico dat het een verloren stem is, als blijkt dat hij helemaal geen zetel krijgt. Maar ja, het is de moeite van het proberen waard.''

Ik sta niet eerder op

Berrie Blankenstein (18) zit bovenaan de trap van een Amersfoortse winkelpassage en staat op het punt een joint te rollen. ,,Europa? Dat interesseert me totaal niet.'

Hij denkt niet dat hij gaat stemmen. ,,Het zou natuurlijk wel goed zijn om te stemmen. Maar ja, ik ga er niet een uur eerder voor opstaan ofzo.''

Voor de Tweede Kamer zou hij wel gaan stemmen. ,,Dan gaat het over Nederland. Europa zegt me gewoon niks. Ik zou ook niet weten op wie ik zou moeten stemmen in Europa.'' Later misschien. ,,Als ik wat ouder ben, ga ik me wel wat meer verdiepen in Europa. Dan ga ik ook stemmen.'' Hij vindt wel dat de Europese Unie steeds belangrijker wordt. Zeker nu die ook steeds groter wordt. ,,Maar de enige reden dat ze al die nieuwe landen erbij laten is volgens mij dat ze een groter blok tegen Amerika willen vormen. Zodat er twee sterke werelddelen komen.''

En als Brussel ervoor zorgt dat het Nederlandse softdrugsbeleid verloren gaat? ,,Ach, je kunt het toch wel krijgen. Het wordt hooguit duurder.''

Ik vertrouw ze niet

Ton de Koning (46) gaat niet stemmen. Hij stemt alleen voor de Tweede Kamer. Van de Europese parlementariërs heeft hij geen hoge pet op. ,,Neem alleen al hun declaratiegedrag'', zegt hij in de cadeauwinkel voor delicatessen in het centrum van Amersfoort, waar hij franchisenemer van is.

,,Die europarlementariërs preken toch alleen maar voor eigen parochie. Ze zitten daar om het belang van hun eigen land te dienen, partijpolitieke verschillen doen er niet toe. Ze zijn constant bezig zo veel mogelijk middelen binnen te halen voor hun thuisland. Als het ene land ergens 100 miljoen euro voor krijgt, wil het andere land dat ook. Iedereen denkt alleen maar aan zichzelf. Ik heb geen afkeer van Europa. Integendeel, ik geloof wel in één Europa. En het economische belang van de eenwording zie ik ook wel in. Maar al die politieke heisa eromheen hoeft van mij niet. Van mij mogen ze binnen Europa alles gewoon vrij laten. Gooi die grenzen maar open. Ik heb hier ook een werkneemster uit Litouwen in de winkel staan, dat gaat prima.''

    • Jochen van Barschot