Nederland alsnog bij oproep

Beeldend kunstenaar Ritsaert Ten Cate en theatermaker Johan Simons van ZT Hollandia zijn vandaag de eerste Nederlanders die hun steun betuigen aan de oproep aan Europese regeringen en beleidsmakers om meer aandacht te besteden aan cultuur.

Onder de gisteren in deze krant gepubliceerde brief, getiteld `Europa moet zijn cultuur koesteren', stonden de namen van tachtig Europsese kunstenaars en culturele verantwoordelijken. Onder hen filmmaker Ken Loach, schrijver Hugo Claus en dirigent Claudio Abbado. Nederlanders ontbraken.

Nederlandse kunstenaars waren wel aangeschreven, aldus Claire Jesuran. Zij is woordvoerder van de Brusselse Muntschouwburg. Directeur Valerio Tura van de schouwburg heeft de actie op touw gezet. ,,We verwachten nog heel wat reacties uit die hoek''.

Toch had schrijver en verklaard Europeaan Cees Nooteboom nog niets van de brief gehoord voor hij gisteren werd gepubliceerd. ,,Vreemd eigenlijk, want ik heb Hugo Claus vorige week nog gezien en hij heeft er niets van gezegd.'' Nooteboom staat volledig achter het project. ,,Ik heb nog geen tijd gevonden om de brief te lezen, maar de titel spreekt me alvast aan'', zegt hij.

Volgens de schrijver is het budget dat wordt uitgetrokken voor cultuur bedroevend laag en dat moet veranderen, want: ,,Kunst is wat mensen bindt. In tijden van financiële crisissen is cultuur altijd het eerste domein waar gesnoeid wordt. En dat is niet logisch, want cultuur is het eerste waar mensen naar grijpen bij een persoonlijke crisis'', aldus Nooteboom.

,,Het idee is ontstaan na een gesprek met de Duitse theatermaker Klaus-Michael Grüber'', verklaart Tura. ,,Hij klaagde over de oppervlakkigheid van het Europese cultuurbeleid. Later hoorde ik van dezelfde ergernissen bij andere Europese theatermakers.''