`Leger Oekraïne is een gevaar'

Het Oekraïense leger, in omvang het dertiende in de wereld, is kwalitatief zo afgezakt dat het een gevaar is voor de eigen bevolking. Dat zei gisteren minister van Defensie Jevhen Martsjoek tegen het Oekraïense persbureau UNIAN. De Oekraïense militairen, zei hij, zijn slecht opgeleid en worden slecht betaald. Er is zo weinig geld dat het leger in twaalf jaar niet één tank of gevechtsvliegtuig heeft gebouwd of gekocht.

Martsjoek werd vorige week op de vingers getikt door president Leonid Koetsjma, naar aanleiding van de desastreuze reeks explosies in een munitiedepot in mei. Het depot explodeerde een week lang onafgebroken nadat rokende soldaten een brand hadden veroorzaakt. Het equivalent van 4.500 treinwagons met munitie ging de lucht in. Eén persoon kwam om het leven; de schade die werd aangericht beliep bijna een half miljard dollar.

Minister Martsjoek waarschuwde dat talrijke munitiedepots slecht zijn onderhouden en beschermd en dat woonwijken in de buurt permanent gevaar lopen. Het vernietigen van munitie uit de Sovjet-tijd – 2,5 miljoen ton – heeft wegens geldgebrek veel vertraging opgelopen.

Het Oekraïense parlement wees onlangs een voorstel van Martsjoek af om de omvang van het leger – nu 255.000 man – met 70.000 militairen terug te brengen en dat kleinere leger beter uit te rusten en beter te betalen. Hij zei dat het Oekraïense leger meer tanks heeft dan welk ander leger in Europa ook, maar dat niemand precies kan zeggen of ze operationeel zijn. 47.000 militairen hebben geen fatsoenlijke huisvesting en zeventig procent van de militaire begroting wordt uitgegeven aan het voeden van de strijdkrachten. De afgelopen vijf jaar zijn zevenhonderd militairen bij ongelukken om het leven gekomen. ,,De strijdkrachten van Oekraïne zijn een bedreiging voor de samenleving geworden. Gebrek aan opleiding, discipline en bevelvoering zijn de oorzaak van die problemen'', aldus de minister.

Drie jaar geleden schoot de Oekraïense marine bij een oefening per ongeluk een raket af op een Russisch passagiersvliegtuig; alle 78 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Om de financiële toestand van de strijdkrachten op te krikken, zijn vanaf deze week alle militaire installaties – inclusief de raketsilo's – opgesteld voor toeristen, die ze tegen betaling kunnen bezoeken en die het leger van zijn overschot aan munitie kunnen afhelpen, voor één dollar per schot. Schieten met geluiddemper kost wat meer. Kiev zien vanuit een gevechtsvliegtuig kost 8.000 dollar per vlucht en een rit per tank vijfhonderd en de toerist kan tegen betaling ook granaten afschieten. Men mag zelfs plaatsnemen achter de panelen vanwaar vroeger in het geval van een kernoorlog kernraketten op het Westen zouden zijn afgeschoten. De knoppen doen het niet meer.