Krokante scholfilets

Het Nederlands Visbureau heeft bekendgemaakt dat er vorig jaar dertien procent meer vis en schaal- en schelpdieren is verkocht. De top tien van meest verkochte verse vis ziet er als volgt uit: 1. zoute haring. 2. gerookte zalm. 3. zalm (naturel). 4. garnalen (gekookt, gepeld) 5. gerookte paling. 6. gebakken lekkerbek. 7. gebakken kibbeling. 8. mosselen en 10. gerookte makreel. Vooral aan jongeren wordt meer diepvries vis verkocht dan verse vis. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de vijftigplussers zijn die verse vis kopen. Deze groep weet nog hoe een visje moet worden gebakken. Jongeren onder de 35 willen in een restaurant nog wel vis bestellen, maar thuis klaarmaken dat is ingewikkeld gedoe. Speciaal voor de jongere lezers een o zo eenvoudige manier om vis te bakken. De vis die je zelf bakt is zoveel lekkerder en krokanter dan de gebakken vis uit supermarkt of viswinkel.

Het volgende recept is voor 2 personen, die per persoon 4 filets te eten krijgen. Ook andere visfilets kunnen op dezelfde manier worden klaargemaakt. Bij grote, zwaardere visfilets zijn twee stuks per persoon voldoende. Reken op circa 150-200 gram visfilet per persoon. Altijd lekker bij vis: gekookte of even roergebakken spinazie. Bereiding: verhit de klont boter en 2 eetlepels olie in een royale koekenpan met antiaanbaklaag. Temper het vuur. Klop in een wijde kom de eieren met de rest van de olie los. Klop het water en een beetje zout en peper erdoor. Zet een diep bord met enkele eetlepels bloem klaar. Vul een tweede bord met paneermeel. Wentel de visfilets eerst door de bloem, zodat beide kanten goed bedekt zijn. Doop beide kanten van de filets vervolgens in het eimengsel. Wentel de filets ten slotte door het paneermeel. Bak de filets in de koekenpan op een middelmatig vuur ongeveer 4 minuten per kant lichtbruin en knapperig. De juiste gaartijd hangt af van de dikte van de vis. Maak met een scherp mesje een inkeping in het dikste deel van de visfilet. Heeft de vis daar een witte kleur dan is de vis gaar. Leg op de visfilets een schijfje citroen. Bestrooi de visfilets eventueel met een beetje dille of peterselie. Captain Iglo kan hier echt niet tegen op.

Morgen: jonge prei.

    • Anne Scheepmaker