GALERIESELECTIE

A TRAVELLER

De tentoonstelling A traveller toont foto's van een vijftal kunstenaars die het reizen tot onderwerp van hun werk hebben gemaakt. Zo fotografeerde Juul Hondius zijn medereizigers in vliegtuigen, treinen en bussen en legt Ilya Rabinovich openbare gebouwen vast in grote steden als Jeruzalem, Tel Aviv, Londen en Berlijn. Sonja Braas speelt in haar fotowerken met de grens tussen werkelijk bestaande landschappen (Australië, Midden-Amerika) en geheel geënsceneerde landschappen uit natuurhistorische musea, terwijl Matthias Hoch bestaande plekken op een abstraherende manier weet vast te leggen. Axel Hütte tenslotte, reist systematisch de verschillende continenten af en kiest ter plekke zijn locaties.

A traveller, foto's. T/m 17 juli in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

OBSESSION

Het ordenen en hergroeperen van gedachtes kan bij kunstenaars soms obsessieve vormen aannemen. Geen kunstenaar ontkomt aan de manie van een werkwijze. Daarover gaat de tentoonstelling Obsession in Galerie Diana Stigter, waar werk te zien is van Nina Bovasso, Matthew Greene en Lara Schnitger. Bovasso maakt tekeningen en schilderijen die zo gevuld zijn met geometrische vormen en droomachtige structuren dat ze een haast hallucinerende werking hebben. Greene maakt schilderijen waarin grote groepen jongeren figuren – figuren die lijken op de dansende doden uit Michael Jacksons clip Thriller. En Schnitger maakt spinnenweb-achtige beelden van materialen als panty's en spijkerbroeken.

Obsession, werk van Nina Bovasso, Matthew Greene en Lara Schnitger. T/m 10 juli in Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

YOSHITAKA AMANO

De Japanse kunstenaar Yoshitaka Amano was jarenlang werkzaam in een animatiestudio, waar hij populaire karakters creëerde als Honeybee Hutch, G-Force en Final Fantasy. Vanaf zijn dertigste legde hij zich toe op het traditionele sumi-e, de zevenhonderd jaar oude techniek van tekenen in inkt. Deze tekeningen in dikke zwarte lijnen op absorberend rijstpapier bevolkt Amano met figuren uit cyberspace. Zo vloeien traditie en toekomst op een fraaie manier samen.

Tekeningen van Yoshitaka Amano. T/m 27 juni in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Wo t/m za 12-17u.

SHANE WALTENER

De Engelse kunstenaar Shane Waltener toont in MKgalerie.nl twee nieuwe installaties. Music for walls is een geluidsinstallatie waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd door de galerie te lopen en op de klanken van muziek te kijken naar een repeterend patroon aan de muur. Werkelijke en verbeelde ruimte lijken zo in elkaar over te lopen. Het tweede werk, Turn me on, is een lichtinstallatie, waarbij op de muur geprojecteerde woorden ronddraaien met behulp van een discobal. De twee installaties worden aangevuld met fotowerken.

Installaties van Shane Waltener. T/m 4 juli in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

ROMA PAS

Voor haar installatie Snowscape heeft Roma Pas de hele ruimte van Casco, inclusief kantoor, ingepakt in wit canvas. Zelf noemt de kunstenaar dit een `nulsetting': een tijdelijke beeldluwte als antwoord op de dwingende aanwezigheid van beelden in onze maatschappij. Snowscape zal het decor vormen voor lezingen, een filmvertoning en een performance.

Snowscape, installatie van Roma Pas. T/m 23 juli in Casco, Oudegracht 366, Utrecht. Di t/m vr 10-18u.

EN VERDER

Foto's van John Riddy t/m 26 juni in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; foto's van Robert Lebeck t/m 14 juli in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; video van Julika Rudelius t/m 27 juni in Marres, Capucijnenstraat 98, Maastricht; sculpturen en collages van Lidy Jacobs t/m 27 juni in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; foto's van Arthur Kleinjan t/m 3 juli in Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam; tekeningen van Peter Pontiac t/m 13 juni Zanderzaal, Groot Heiligland 47, Haarlem.