Europees Parlement 3

Waarom heeft het kabinet er niet voor gezorgd dat ons luie, ongeïnteresseerde of niet ter zake kundige publieke tv-bestel de burger betere voorlichting gaf over het belang van de komende Europese verkiezingen? Wij hebben het moeten doen met een paar lullige, absoluut niet inspirerende spotjes en hier en daar een verstrooid, oppervlakkig item bij een of andere omroep. Het kabinet had kunnen afdwingen dat de publieke tv-media een deel(tje) van de geïncasseerde belastingcenten zouden inzetten voor bijvoorbeeld een paar goede, objectieve talkshows naar het voorbeeld van de BBC of de Duitse zenders. Men heeft de reclame voor deze verkiezingen ten onrechte volledig aan de politieke partijen overgelaten, en wat die ervan bakten oversteeg ook nauwelijks het niveau van de doorzichtige, obligate prietpraat waarmee je geen denkende kiezer de deur uit krijgt. Als de opkomst vandaag opnieuw tegenvalt, weten we waar de schuldigen zitten. Van een toekomstig EU-voorzitter had ik meer engagement verwacht. Nu hebben Balkenende en de zijnen bij veel kiezers de indruk gegeven dat Europa voor Nederland niet zo hoeft.