EN VERDER/TUINEN

Juweeltjes in de Jordaan

Zeven goud- en zilversmeden hebben een sieradenroute in de Jordaan uitgestippeld, die bezoekers te voet of per fiets via smalle straatjes en en grachten bij de `mooiste Juweeltjes in de Jordaan' voert. Behalve sieraden zijn er ook objecten, accessoires en gebruiksvoorwerpen te koop. De deelnemende ateliers/winkels/galeries zijn niet alleen op de gebruikelijke openingstijden, maar ook op vier zondagen open.

Deelnemende goud- en zilversmeden: Arte Adorno, Westerstraat 196. Sieraad Atelier Hofmeester, 2e Leliedwarsstraat 10. De Stokerij, Rozengracht 105. Sier Raad Foru, Laurierstraat 168. Richard Walraven, Hazenstraat 70. Goldstrasse, Elandsgracht 89. Studio 91, Elandsgracht 91. Data open zondagen: 13 juni, 5 september, 28 november en 6 maart 2005. De route is o.a. verkrijgbaar bij de goud- en zilversmeden en VVV's. Inl www.SieradenRoute.nl, 020-6201541 of 06-24614505.

Raamkunst

Ruim zeventig Rotterdamse kunstenaars doen mee aan de Raamkunsttentoonstelling in Delfshaven. Kunstenaars/fotografen/grafici als Caspari de Geus, Frank Dam, Kien en Vincent Mentzel exposeren op ramen in huizen aan de Heemraadssingel en Mathenesserweg. Sommige geëxposeerde werken zijn ook te koop; op alle ramen staan namen en telefoonnummers en geïnteresseerden kunnen direct contact met de kunstenaars opnemen. De opening is op 13 juni om 15u door Loes Luca bij de houten appels in het Heemraadspark.

Raamkunst in Delfshaven, Rotterdam van 13 juni t/m 27 juni. Inl 06-27397897.

Poortersfestival

In de omgeving van de Koppelpoort in Amersfoort klinkt op 11 en 12 juni overal muziek. Zo wordt o.a. de opera De Keizer van Atlantis, een combinatie van muziek, spel, dans en beeldende kunst opgevoerd en in museum Flehite en het Armando museum spelen solisten.

Poortersfestival op 11 en 12 juni bij de Koppelpoort, Amersfoort. Inl www.poortersfestival.nl

Bevelandse tuinen

Negen tuinen rond Goes zijn van donderdag 17 t/m zondag 20 juni en van zaterdag 3 juli t/m zondag 4 juli open voor publiek. Alle tuinen zijn verschillend van grootte, opzet en beplanting en bij iedere tuin krijgt de bezoeker een beschrijving van de tuin en routebeschrijving naar de andere tuinen. De deelnemende tuinen liggen in Goes, Baarsdorp, 's-Heer Abtskerke en Kloetinge.

Bevelandse tuinen open van 17 t/m 20 juni en 3 t/m 4 juli van 10-17u. Adressen: Hofstede Heuvelhof, Baarsdorp. Plantlust, Kerkring 's-Heer Abtskerke. Ireen Smid, Kleine Kade 25, Goes. En in Kloetinge rond de kerk de Engelse tuin, Lenshoeklaan 12, Geertseplein 18 , het Kloetingse tuincafe op het Marktveld 15, in de Jachthuisstraat 10 de Terptuin en op nummer 18 de Dorpstuin. Inl www.bevelandsetuinen.nl. of 0113- 214742

Fruithof

Boomgaard De Fruithof in het Drentse Frederiksoord organiseert op 12 juni een open dag. In de boomgaard groeien veel verschillende appel- en perenbomen. Ervaren `pomologen' geven informatie over de rassen, verzorging en het snoeien van fruitbomen en ook kan men zich opgeven voor snoeicursussen.

Open dag Boomgaard De Fruithof, Frederiksoord, Drente op 12 juni van 10-16u. Borden wijzen de weg. Inl 0592-351264 en 050-3091482.

Verborgen tuinen

Dit weekend zijn ruim vijfig privétuinen in Rotterdam voor publiek geopend. De bezoeker wordt ontvangen door de bewoners die alles over hun tuin kunnen vertellen. Routebeschrijvingen en toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar bij Arboretum Trompenburg.

Verborgen tuinen van 11 t/m 13 juni van 11-16u in Rotterdam. Start bij Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, Rotterdam (naast de voetbalvelden van Excelsior) Inl 010-2330166 of www.trompenburg.nl