Economie biedt Bush geen soelaas

Ondanks het ogenschijnlijk opveren van de Amerikaanse economie in de afgelopen negen maanden, lijkt de zittende president George Bush daar in electoraal opzicht vooralsnog weinig aan te hebben. Kiezers blijven hem slechte rapportcijfers geven met betrekking tot zijn economische beleid, meldde The Washington Post vandaag.

De aanhoudende problemen van Bush ten aanzien van de beeldvorming rond zijn binnenlandse en economische beleid hebben een duidelijke oorzaak in het buitenland, aldus de krant. Gesprekken over de stand van de economie monden automatisch uit in gesprekken over buitenlandse politiek en de oorlog in Irak.

De oorlog in Irak met autobommen, moordaanslagen en stijgende Amerikaanse verliezen domineert het nieuws en mensen zien in de meest opmerkelijke plaatsen de gevolgen ervan. Zo voert The Washington Post mensen op die de stijgende prijzen van hout en roestvrijstalen bouten wijten aan Irak. Daarnaast is een wijdverbreid onbehagen ontstaan over het ogenschijnlijk gebrek aan aandacht die Bush heeft voor de economie. In plaats van aandacht voor Irak zou hij meer tijd moeten besteden aan de problemen van de mensen in de VS, is een veelgehoord punt van kritiek.

Oorlog is doorgaans goed voor de economie op korte termijn en dit conflict is daarop geen uitzondering, stelt The Washington Post vast. In de eerste drie maanden van dit jaar zorgde Defensie voor 16 procent van de economische groei, aldus het ministerie van Handel. De afgelopen negen maanden zouden in de Verenigde Staten 1,4 miljoen banen zijn geschapen, de lonen stijgen en de economie expandeert, maar toch helpt dat Bush vooralsnog niet.

,,Amerikanen zijn mensen die iets direct willen ondervinden'', aldus een door de krant opgevoerde expert op het vlak van publieke opinie in de VS. ,,Ze moeten werkelijk te zien krijgen wat er is verbeterd, dit betekent dat de man in de straat zijn baan terugkrijgt in plaats van cijfers over banengroei'', meent Karlyn Bowman.